Annons
Nyheter

En utspridd historia – stadshuset flyttar

Nyheter • Publicerad 30 juli 2007

BORGHOLM

Stadshusets stora flytt står för dörren. Från och med den 1 september väntar andra lokaler på de anställda.

Annons

– Nu är det stadshusets tur, vi måste ordna till arbetsmiljön här, säger kommunchefen Lars H Frick.

Förseningen är av det grövre slaget, tanken var byggstart hösten 2006 men estetiska diskussioner kring stadshusets nya utformning (minns takkupe-debatten och ordkriget om ruttna fönster) satte käppar i hjulet för en tid.

Först nu är detta stora byggprojekt, där i princip allt av innanmätet ska bort, nära att realiseras.

PÅ TUR

Nu står det även klart vart flytten går. I drygt ett års tid ska stadshusets anställda husera i andra lokaler i väntan på drägligare arbetsmiljö.

Tre tillfälliga hyreskontrakt är undertecknade, samtliga gällande perioden första september 2007 - sista december 2008.

På listan finns:

• Delar av Folkets Hus, hyreskostnad 173 240 kronor

• Försäkringskassans/arbetsförmedlingens tidigare lokaler, hyreskostnad 350 000 kronor

• Lokaler i ”Skattehuset”, hyreskostnad 190 400 kronor

Annons

– En stor apparat där förberedelserna redan är igång, flyttkartonger finns på plats och en del har börjat packa. Det fylls på successivt efter hand och planen är att huset ska tömmas under september månad, säger kommunchefen Lars Frick som efter en stund av högräkning kommer fram till att flytten berör ”40-50 personer”.

– Självklart är det här något vi ser fram emot. Stadshusets arbetsmiljö har länge fått stå tillbaka för andra projekt, men nu står det på tur. Många tror att vi lever under mycket bättre förhållanden än vi gör.

SKILDA HÅLL

För besökande allmänhet och press blir flytten en utspridd historia. I dag finns allt på en plats, om än på olika plan, efter den 1 oktober gäller promenadskor på.

– Kommunledningen samt miljö och bygg flyttar in arbetsförmedlingens gamla lokaler, så där kommer bland annat jag och kommunalrådet att sitta. Ekonomi och personal flyttar till Folkets Hus medan näringslivet och övriga tar plats i ”skattehuset”.

– Så är planen, sammanfattar Lars Frick.

Ombyggnaden och renoveringen av stadshuset, uppförd 1942 och ritad av den prisade arkitekten Gösta Gerdisö, är budgetmässigt en tvåårs-historia och ”göms” i kontot ”Stadshuset och stadsförnyelse”. För 2007 finns åtta miljoner kronor på detta konto

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons