Nyheter

En snabbare snösväng i vinter

Nyheter • Publicerad 18 december 2007

MÖRBYLÅNGA

Förra vintern var ett elände – snöröjningsmässigt. Klagomål kom från alla delar av Mörbylånga kommun. Och det genomgående temat var: ”Varför kommer de inte när det snöar?”

Och de klagande hade i viss mån rätt. Snöröjarna kom – men ofta alldeles för sent. Policyn, en besparingsmässig sådan, var att snösvängen skulle dra igång när det kommit sex till åtta centimeter blötsnö. Var det riktigt vinterkallt och snön var ”torr”, låg utryckningsribban på hela 13 centimeter.

VIS AV ERFARENHETEN

Det säger sig nästan själv att det inte funkade. Folk och bilar klafsade och halkade omkring i djupfrysta isrällor. Och när snöröjarna väl drog igång så låg det ofta ett fruset lager isbark under den senast fallna snön.

Vis av dessa erfarenheter har nu ’snötänkarna’ på tekniska nämnden beslutat att sänka gränsen för snöröjning. Från och med i vinter (som vi som gillar skidor hoppas snart kommer på allvar) är gränsen för blötsnö fem till sex centimter och för den torra varianten tio centimeter. Och då får vi hoppas att ingen är eller blir insnöad i Mörbylånga kommun.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.