En samfällighet i splittring
NORRA ÖLAND
Det har varit en turbulent tid i Ölands norra pastorat sedan Norra Ölands kyrkliga samfällighet (Nöks) härom året beslutade sig för att göra om organisationen.
Främsta förändringen var att det skulle vara en kyrkoherde istället för flera. Denna kyrkoherde skulle främst sköta det administrativa, medan ett antal komministrar skulle ta hand om det dagliga församlingsarbetet. I första ansökningsomgången fanns en sökande: Gunnel Alvhäll, kontraktsprost och kyrkoherde i Köpingsvik. Det ansåg kyrkonämnden var för litet urval. Så man tog till en andra ansökningsomgång, något som ledde till att Gunnel Alvhäll sökte sig bort; hon är numera kyrkoherde i Bräkne-Hoby i Blekinge. Arbetet som kyrkoherde i Nöks gick istället till Elisabeth Hoke, som tillträdde i samband med årsskiftet 2006.
Det har varit en turbulent tid. Flera av komministrarna har under förra året sökt nya tjänster utanför Öland och även Elisabeth Hoke själv har sökt sig bort; dock fick hon inte det sökta jobbet som kyrkoherde i Östersund. Kyrkorådet i Räpplinge-Högsrum har känt sig så illa behandlade av den nya kyrkoherden att de skrev ett gemensamt brev till domkapitlet i Växjö. Det klagomålet lämnade domkapitlet utan åtgärd.
SAMMANTRÄDET
Samfällighetens kyrkonämnd tröttnade dock och vid ett extra sammanträde den 18 april togs beslutet att säga upp Elisabeth Hoke: ”Som skäl till uppsägning åberopas förutom det resultat som framkommit vid utvärdering av den psykosociala arbetsmiljökartläggningen även erfarenheter från kyrkoherdens bristande ledarskap”står det i protokollet från kyrkonämndens sammanträde, där man också kan läsa följande:
”Vid rekryteringen framhölls bland annat i sökprofilen att pastoratet för att kunna utvecklas kräver en ledare som har initiativförmåga och vilja till dialog och kommunikationen i arbetet med att utforma pastoratets nya organisation, är tydlig som chef, har goda administrativa kunskaper, har förmåga att delegera och utforma delegationsbeslut. Då kyrkoherdens agerande och resultat under den tid som pågått, drygt ett år, inte visat prov på några av dessa egenskaper, vilket också styrks i den psykosociala arbetsmiljökartläggningen, anser kyrkonämnden att kyrkoherden saknar framtida lämplighet att klara av sina uppgifter som chef och ledare för Norra Ölands pastorat.”
UTREDNINGEN
Det beslutet tog kyrkonämnden bland annat med stöd av den psykosociala arbetsmiljökartläggning som man lät Previa göra under hösten 2006. Där konstaterades bland annat det fanns brister dels ”när det gäller arbetsgivarens roll samt otydlighet i organisationen och dels brister när det gäller ledning och ledningens funktion”(citerat ur kyrkonämndens utvärderings- och beredningsgrupps slutrapport).
Previa-undersökningen visade att hela 39 procent av de anställda känner oro för uppsägning, omorganisationer och neddragningar. 69 procent känner inte förtroende för verksamhetens ledning, man anser bland annat att ledningen är otydlig, osynlig och svag på alla nivåer.
Kyrkonämndens utvärderingsgrupp kommer till följande slutsats:
”En otydlig chef har påverkat att även arbetsgivaren uppfattats som otydlig. Detta har medfört en otrygg arbetssituation med fritt utrymme för egna tolkningar. Med ledning av hur kyrkoherden uppfattar situationen kan också pekas på hennes avsaknad av självinsikt för brister i den egna arbetsledningsförmågan.”
HOKES SVAR
Elisabeth Hoke har i ett yttrande inför domkapitlets beslut bland annat anfört följande:
”Då jag tillträdde tjänsten som kyrkoherde i samfälligheten hade jag förletts att tro att den omfattande omorganisationen var förankrad i de många församlingarna. Så visade sig inte vara fallet. Ingenting var förberett inför denna gigantiska förändring med såväl församlings- som pastoratssammanslagningar, utan jag har fått börja från absolut noll. Jag har räknat ut att jag har/haft mellan 10 och 14 olika råd, möten och så vidare att ständigt delta i... Det är mer än 30 år som jag varit präst – och aldrig har jag haft minsta problem med kommunikation eller relationer oavsett arbetsplats.”
I sitt yttrande riktar hon kritik mot kyrkonämndens ordförande Alvar Johansson: ”För mig är det nödvändigt att kyrkoherde och kyrkonämndens ordförande har ett bra samarbete och ömsesidigt förtroende för varandra. Tyvärr har det visat sig vara omöjligt.”Hoke skriver vidare att hon känner att hon inte fått någon stöttning och hon anser att man från samfällighetens sida frånsäger sig ansvar: ”Problemet är tolkningen som ensidigt säger att ledningen är lika med kyrkoherden. Det är att dra sig undan det ansvar som vilar på förtroendevalda i pastoratet.”
DOMKAPITLET
Vid sitt sammanträde den 10 maj beslutade domkapitlet i Växjö, under ledning av biskop Sven Thidevall, att inte lägga sig i ärendet kring Norra Ölands kyrkliga samfällighets önskan att säga upp kyrkoherde Elisabeth Hoke:
”Domkapitlet finner vid en prövning att ärendet att beslut om uppsägning av Elisabeth Hoke med anledning av vad som framkommit inte strider mot kyrkoordningens regler om tillsyn från biskop och domkapitel vad gäller lära, utövande av vigningstjänsten och efterlevnad av vigningslöften.”
Fortsättning följer – nu närmast med att kyrkonämnden i Norra Ölands kyrkliga samfällighet tar beslut om uppsägning av kyrkoherde Hoke, som å sin sida kallat in facket.