Annons
Nyheter

En riktig ”victoria” för Noréns

Nyheter • Publicerad 12 maj 2006

FÄRJESTADEN

Nu är Hotel Skansen formellt invigt efter om- och tillbyggnaden. I går höll krögarfamiljen Norén hov i parken utanför det nya Tingshuset – Färjestadens nya landmärke.

Annons

Den ena flotta bilen efter den andra stod parkerad på Hotel Skansens parkering, och folket som köade utanför var inte långt efter i elegans. ”Alla var där” – åtminstone sett ur ett öländskt perspektiv.

Man skulle kunna räkna upp i princip alla som Ölandsbladet skrivit om de senaste åren, och även de som inte synts i spalterna på ett tag. Men ingen nämnd ingen glömd av de 600 gästerna, därför nöjer vi oss med att konstatera detta.

KAY HÖLL I TRÅDARNA

Invigningen av nya Hotel Skansen förde onekligen tankarna till Victoriadagen, inte minst därför att öns främste festfixare Kay Wiestål höll i trådarna. Något försenad, åtminstone enligt det ursprungliga programmet, tog han till orda och välkomnade dagens konferencier ”Mr Jan Carlzone”, för den breda massan mer känd som Janne ”Loffe” Carlsson.

– Jag hade ingen aaaning om vad Skansen var för något. Men efter att ha tillbringat natten här kan jag konstatera att det är ett fantastiskt ställe värt vartenda öre, konstaterade Loffe.

Han förklarade sig vara hedrad över att få vara med om invigningen, och värmde sedan upp besökarna (vilka redan svettades i högsommarvärmen) med små fräckisar, som även fick de förnämsta gästerna att dra på smilbanden.

PARET NORÉN TACKADE

Stefan Norén höll sedan ett rekordkort tacktal från djupet av sitt hjärta, inte minst till arkitekten Bo Thunberg, som hjälpt honom att förverkliga drömmen om den nya hotell- och SPA-delen, varefter han utbringade en skål tillsammans med makan Anette och bjöd alla att förse sig med mat och dryck. Whiskykännaren Dag Lennartsson, som hjälpt Stefan att bygga upp Skansens imponerande whiskykällare, inflikade därefter att gästerna även var välkomna ned till ”potatiskällaren”, som Loffe lite vanvördigt kallade den.

– På tal om brännvin vill jag presentera Bo Thunberg, fortsatte Loffe, som dessförinnan även påpekat att föregående talare (Dag Lennartsson) var nykter i dag.

Trots det var det idel glada miner även från Bo Thunberg som berättade att det varit väldigt roligt att jobba med det nya Tingshuset.

Annons

– Hur vi lyckats får ni se när ni kommer in. Där kan ni avkunna er dom i Domarsalen, skämtade han självsäkert, fullt förvissad av att alla skulle låta sig imponeras – och det med rätta.

LILL UTSATT FÖR KUPP

Även länsarkitekt Ingegärd Widerström, som godkänt projektet, och konstnären Jens Konradsson, som smyckat hotellet med sina målningar, instämde i hyllningarna.

– Det här är ett kulturarv som familjen Norén för vidare med den äran, avslutade kommunalrådet Saga Sigvardsson och bad näringslivschef Tage Selander att avtäcka en stor urna signerad Eva Paradis.

Men vad vore en tillställning som denna utan en ”kupp”. Det blev en av gästerna som blev föremål för denna, nämligen Lill Lindfors, som uppkallad till Stefan och Kay fick ta emot blommor och hyllningar.

– Det är ju förfärligt. Vilken kupp. Jag som kom hit helt privat, sade födelsedagsbarnet med samma spelade förfäran som när hon tappade kjolen i Eurovisionschlagerfinalen i Göteborg 1985.

Sedan satte Kay stopp för denna del av programmet genom att påpeka att köket klagade på att ingen vare sig åt eller drack.

– De flesta ser övergödda ut ändå, replikerade Loffe följt av sitt karaktäristiska ”he, he, he”.

”NU ÄR VI FRAMME –OCH NU BÖRJAR DET”

Senare på eftermiddagen var det dags för den officiella invigningen, förrättad av landshövding Sven Lindgren.

Annons

– Då går vi över till den mer seriösa delen, konstaterade han, vilket lätt kunde uppfattas som en passning åt sprallige Loffe.

Landshövdingen räknade upp sin tio-i-topp-lista över öländska smultronställen: Borgholms Slott, Solliden, Södra Ölands odlingslandskap, Ottenby, fornborgarna, radbyarna, väderkvarnarna, Norra Ölands badstränder, golfbanorna och alvarmarkerna med dess artrikedom.

– Och så har vi förstås Färjestaden och denna plats som vi befinner oss på just nu.

Det nya hotellets chef Fredrik Norén drog antagligen en lättnadens suck och fann sig snabbt när Sven Lindgren frågade vilken målgrupp man inriktade sig på.

– Nyskilda kvinnor med pengar, skämtade Fredrik.

När landshövdingen slagit sju slag på tingshusklockan från 1834 (vilket var sättet att kalla till ting i forna dagar) klippte han till sist det blågula bandet och förklarade nya Hotel Skansen för invigt.

– Nu har vi äntligen nått målsnöret. Nu är vi framme – och nu börjar det, sade en stolt och strålande glad Stefan Norén, som till söndagen bjöd in resten av ölänningarna till öppet hus.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons