Annons
Nyheter

En ny kraft i föreningen Ökraft

Nyheter • Publicerad 21 november 2008

ÖLAND

Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm, har varit ordförande för Föreningen Ökraft i sju år. Vid årsmötet i förra veckan lämnade hon över ordförandeklubban till ännu en kvinna. Det är Margaretha Lööf-Johanson från Mörbylånga som nu får förtroendet att leda arbetet vidare.

Annons

Föreningen Ökraft har funnits i närmare femton år och under de åren haft ett omfattande arbete där socialt och brottsförebyggande arbete med och för ungdomar har stått i fokus. Lisbeth Lennartsson gjorde en kort sammanfattning över de år då hon varit ordförande och återkom flera gånger till den drivkraft i föreningen som Kjell E Johanson var fram till sin bortgång för drygt ett år sedan.

– Kjell E visste vad han ville, kom med idéer och hjälpte oss andra i styrelsen att förverkliga dem. Den breda förankring som funnits i styrelsen från samhällets många aktörer har varit och är värdefull och Kjell E visste att använda oss för det goda arbetet.

NÅR EN HÖG KVALITET

Lisbeth Lennartsson nämner i sin sammanfattning av åren som ordförande att det intensiva arbetet under många år nu kommer att trappas ner, men att det är viktigt att trots detta fortsätta med goda insatser inte minst i ett brottsförebyggande arbete tillsammans med skola och fritidsgårdar.

– Genom förlusten av flera goda krafter i styrelsen får vi lägga ambitionsnivån lite lägre för att känna att det vi gör ändå når en hög kvalitet, säger Lisbeth Lennartsson och tänker förutom Kjell E Johanson även på Elsie Cohen som avled tidigare i år.

På årsmötet som hölls i IOGT-lokalen i Algutsrum lämnades ordförandeklubban över till Margaretha Lööf Johanson. Hon ser som sin främsta uppgift att tillsammans med övriga styrelsen förvalta det goda förtroendekapital som Ökraft har sedan många år.

NÄRMARE SAMARBETE

– Jag ser gärna att vi får ett ännu närmare samarbete med våra båda kommuners Folkhälsoråd och Brottsförebyggande råd. Vi vill ju samma sak, och en kommunal organisation i nära samarbete med en ideell förening kan säkert åstadkomma en hel del gemensamt, säger Margaretha Lööf Johanson.

Tidigare i höst anordnade Ökraft tillsammans med skolorna på Öland flera Demokratiseminarier. Det är tillfällen då ungdomar utifrån sina egna tankar och behov får tillfälle att formulera dessa inför politikerna.

– Demokratiseminarierna är ett sätt för oss att fånga in ungdomarnas kunskap och det skall vi göra på flera olika sätt under året som kommer, säger Ökrafts nya ordförande.

Kvar i styrelsen för Föreningen Ökraft sitter Anna Hedh, Jörgen Hedman, Asta Ivarsson, Barbro Knutsson, Bertil Johansson, Anna Nestor, Johanna Nilsson, Henrik Yngvesson, Ramona Weinhöfer och Maria Wiell.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons