Annons
Nyheter

En nitlott för ICA Supermarket – avstängda av Svenska Spel

Nyheter • Publicerad 13 december 2007

BORGHOLM

Svenska Spel har stängt av ICA Supermarket i Borgholm.

Annons

– Tyvärr är det så, ICA Supermarket tillhör den skara av sex spelombud runt om i landet som är avstängda efter att ha missat i våra provköp, förklarar Jan Svensson, etableringschef på Svenska Spel.

Stryktips, Lotto, Måltips, Oddset, Keno – Svenska Spels uppsjö av olika spelalternativ är för ögonblicket bortraderade hos ICA Supermarket i Borgholm, ett av Ölands största spelombud.

– De missade två gånger om, berättar Jan Svensson på Svenska Spel i Visby.

SKÄRPTA KRAV

Den 1 oktober skärpte Svenska Spel kraven mot spelombuden gällande kontrollen av kundernas ålder. Alla kunder som bedöms vara under 25 år ska avkrävas legitimation, allt för att undvika att ungdomar under åldersgränsen för spel, 18 år, slinker igenom skyddsnätet.

Även Svenska Spels internkontroll skärptes.

– Den här provköpsomgången omfattade 150 ombud. Provköpen går till så att ungdomar mellan 18 och 20 år och med ungdomligt utseende går in och köper ett spel som det är 18-årsgräns på. Missar spelombudet att begära legitimation sker uppföljning med besök, samtal och informationsbrev för att understryka allvaret i situationen, redogör Jan Svensson.

Spelombudet får också reda på att ytterligare ett provköp ska genomföras.

– Och missar de även i det andra provköpet stängs de av i fyra veckor. Det här känner spelombuden till, men några missar ändå och då stängs de av. Tyvärr tillhör ICA Supermarket i Borgholm den skara av sex ombud runt om i landet som är avstängda efter att missat i våra provköp. Jag säger tyvärr eftersom det sista vi vill är att stänga av våra egna ombud.

”LITE PINSAMT”

Annons

ICA-handlare Rickard Teern upplever situationen som både pinsam och dum.

– Jag tillhör dem som förespråkar järnkontroll i de här frågorna och har varit med och drivit fram att ICA utför egna internkontroller genom provköp varannan vecka, vilket sätts igång efter den 1 januari. Så åker jag dit själv, det är lite pinsamt och känns så dumt.

Utan omsvep medger Rickard Teern att fel begåtts.

– Vi har inte varit tillräckligt uppmärksamma. Samtidigt...den kille som gjorde det andra provköpet körde bil och då förutsätter man att personen i fråga har körkort. Fast man ska inte förutsätta någonting, det har Svenska Spel gjort klart för oss.

Hur undvika upprepning?

– Dels genom internkontrollerna, dels genom att kontrollera legitimationen på alla utan undantag, även 75-åringar. Det kan bli absurt, men så hanterar vi situationen.

Hur reagerar kunderna på att de inte kan spela?

– De flesta bara garvar. Och storspelarna säger ”Va bra, nu kan jag spara pengar till jul”.

Först den 7 januari får ICA Supermarket tillbaka Svenska Spels utbud och spelbolaget aviserar återbesök.

– Det blir ett tredje provköp och det vet spelombudet om. Missar de på nytt blir det en ny runda med besök, brev, samtal och ett fjärde provköp. Skulle de missa den fjärde gången i rad sägs avtalet upp för överskådlig framtid, så är sanktionstrappan, berättar Jan Svensson, etableringschef på Svenska Spel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons