Annons
Nyheter

En miljon till Ötab ”av misstag”

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

Kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (m) begärde att få en ordentlig ekonomisk redovisning, en resultatrapport, av Ölands Turist AB (Ötab) innan kommunen kunde tänka sig att betala ut 950 000 kronor som bolaget begärt. Någon ekonomisk rapport kom aldrig, men pengarna betalades ut ändå – ”av misstag”...

Annons

– Pengarna gick iväg utan att jag visste om det, säger Kent Ingvarsson.

Han vill dock inte utse någon syndabock.

– Nej, visserligen hade jag begärt en ekonomisk rapport av bolaget, vilket är det minsta man kan begära, innan man låter skicka iväg skattebetalarnas pengar.

ETT TIDIGARE BESLUT

– Men pengarna överfördes till Ötab på grundval av ett tidigare fullmäktigebeslut, påpekar han.

Kent Ingvarsson, som tidigare uttryckt farhågor för Ötab:s solvens och klart uttalat farhågor om att bolaget har likviditetsproblem, är fortfarande inte nöjd med sakernas tillstånd när det gäller turistbolaget som till hälften ägs av de båda ö-kommunerna.

– Nu i efterhand har jag fått något som ska föreställa en ekonomisk sammanställning. Men den lämnar mycket övrigt att önska.

”INTE ACCEPTABELT”

Enligt Kent Ingvarsson har Mörbylånga kommun inte fått det material man förväntat sig.

– I budgeten för 2007 hade vi delat upp bolagets verksamheter i tre klart åtskilda områden: Utveckling, bokning och turistinformation. Men i denna ”rapport” som jag fått kan man inte läsa ut relevanta ekonomiska förhållanden. Detta är inte acceptabelt.

Annons

Hittills har Ötab erhållit 2,4 miljoner av de båda ö-kommunerna. Bolaget väntar dock på ytterligare 2,3 miljoner kronor för det område som benämns ”utveckling”.

EKONOMISKA PROBLEM

– Men jag har mycket svårt att förstå hur man kan komma och begära mer pengar när man inte kan redovisa hur det ekonomiska läget ser ut.

Kent Ingvarsson vidhåller för övrigt att talet om Ötab:s likviditetsproblem inte var taget ur luften eller ett rent hugskott.

– Som ekonom och vanlig människa har jag inte blivit övertygad om att bolaget står på solid grund. Ötab har ekonomiska problem. Och nu förväntar jag mig en vettig redovisning enligt de kriterier jag var med om att ta fram när jag satt som ordförande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons