Annons
Nyheter

En kopp kaffe och ett friskare liv

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2012

MÖRBYLÅNGA

Mer fullkorn. Mer frukt och grönt. Mindre kakor. Personalen på Mörbylånga hälsocentral satsar på ett hälsosammare fika när temaveckan ”Ett friskare Sverige” drar in över landet.

Annons

– Det är viktigt att vi själva sköter oss och tar hand om oss när vi ska ta hand om våra patienter, säger sjuksköterskan Malin Asteberg.

Distriktssköterskan Lene har tagit med sig ett fång äpplen, läkaren Pehr-Olof har bakat fullkornsbröd och Malin Asteberg har lagat en grönsakssoppa till hela personalstyrkan. Dessutom ska varje person motionera minst en halvtimme varje dag och på fredag kväll blir det final med gemensam bowling.

– Man kan behöva bli lite pushad och inspirerad, säger Malin Asteberg, som är hälsocentralens samordnare kring den här veckan.

MOTION PÅ RECEPT

Temat ”Ett friskare Sverige” är ett initiativ från Statens folkhälsoinstitut. Det är ett sätt att fokusera på mat och rörelse och dess betydelse för hälsan. Runt hela landet pågår olika projekt den här veckan. Även Mörbylånga kommun satsar på en hälsovecka för sina medarbetare. Mörbylånga och Färjestadens hälsocentraler riktar sig mot sina patienter genom att i större utsträckning erbjuda recept på fysisk aktivitet.

– Receptet går ut på att man ska promenera minst en halvtimme per dag, fyra dagar i veckan. Om man fyller i sin träning och lämnar in receptet efter två veckor så är man med i en utlottning av fina priser, säger Malin Asteberg.

I väntrummet till hälsocentralen tar patienten Christina Wirsell på sig jackan. Hon har precis varit hos doktorn och blivit tilldelad ett recept på motion.

– Det är jättebra tycker jag. Man behöver påminnas hur många sjukdomar som är hälsorelaterade. Jag försöker ta en halvtimmes promenad varje dag men då får jag inte glömma bort det eller hålla på med något annat, säger hon.

GRODOR LÄNGS CYKELVÄGEN

Just den rekommenderade halvtimmen varje dag är något många känner igen, men alla hittar inte tiden till det.

Annons

Tips för hur man ska hitta den där halvtimmen?

– Kanske om man väljer bort något annat. En klassisk grej är ju den där stunden framför tv:n. Jag vet att det är avslappnande och skönt, men kanske kan man ta en avslappnande promenad istället, säger Malin Asteberg.

För en stressad småbarnsförälder tipsar hon om att träna tillsammans.

– Jag har fyra barn i min familj och det är väldigt roligt att träna ihop. Vi lägger upp träningen lite olika beroende på vem som är med. Om fyraåringen följer med så blir det en promenad för mig och så tar hon cykeln och letar grodor längs cykelvägen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons