Nyheter

En kommun: Utredning dröjer

Nyheter • Publicerad 31 januari 2008

ÖLAND

Under förra mandatperioden beslutade respektive fullmäktige i Borgholm och Mörbylånga att göra en förutsättningslös utredning om att slå ihop de bägge kommunerna till en enda. Därefter hände absolut ingenting. Och sedan hände ingenting heller. Men om vi ska folkomrösta under 2009 i samband med EU-valet, är det dags att någonting händer – nu...

Fenomenet ”Öland en kommun” har varit ett hett debattämne under många år. Men diskussionerna har gått i något som mest liknar cykliska vågor. I några månader är tidningarnas spalter, inte minst insändarsidorna, full av artiklar och inlägg för att plötsligt helt försvinna. För ögonblicket är vi inne i en djup vågdal. Inte ett pip hörs från de politiska fronterna. Något som är mycket märkligt då frågan borde vara högaktuell.

HAR EJ BLIVIT AV

– Ja, särskilt eftersom det talats om att vi ska anordna en folkomröstning i samband med EU-valet i juni 2009. Men vi, alltså jag och Lars Frick min kollega i Borgholm, väntar på direktiv från politikerna, säger kommunchef Staffan Larsson.

De direktiv som Staffan Larsson och Lars Frick väntar på borde nu inte vara så svåra att skaka fram. Båda fullmäktige har för länge sedan (två år...) beslutat om att en utredning ska genomföras. Man ansökte till och med om pengar hos den förra regeringen för att genomföra denna utredning. Regeringen avslog visserligen kommunernas begäran, men det kan knappast vara ett hinder.

– Nej, självklart måste vi genomdriva fullmäktigebeslutet, säger Kent Ingvarsson (m) och skruvar lite på sig i kommunalrådsstolen.

Men...

– Det har bara inte blivit av. Andra saker har kommit emellan. Men nu måste vi ta tag i det här.

FÄRRE POLITIKER

Vissa grundstenar är dock lagda. Statistiska Centralbyrån (SCB) har redan på uppdrag av de bägge ö-kommunerna gjort en beräkning över det ekonomiska utfallet av en sammanslagning. Resultatet? Tja, ungefär plus minus noll. Det vill säga det rör sig enbart om skatteutjämningsbidrag och allt som har med statligt ekonomiska förehavanden att göra, men ändå – någon särskild vinst med en sammanslagning blir det inte. Eller som SCB uttrycker det i punkt efter punkt: ”standardkostnaden för Öland påverkas marginellt.”

Men det fins andra kostnader för skattebetalarna i de båda kommunerna. Administrationen till exempel. Det har hävdats ute i folkdjupet och även bland politiker (som borde veta bättre) att ”vi skulle spara miljoner” om ön bara hade en enda skolförvaltning, en enda socialförvaltning och så vidare. Helt säkert är nu inte detta.

– Antalet händer ute i vården, eller antalet lärare minskar inte. Och förvaltningarna skulle bli större i en kommun, påpekar exempelvis Staffan Larsson.

Däremot skulle möjligen antalet politiker minska, vilket kan vara en möjlig anledning till lite motsträvighet mot tanken på en kommun...

VINSTER ATT GÖRA

Kent Ingvarsson tror dock på samordningsvinster.

– Jag tror att vi kan få mer kostnadseffektiva förvaltningar vid en sammanslagning. Det finns effektivitetsvinster att göra. Ett exempel är externa tjänsterna. Bägge kommuner köper dyra konsulttjänster. En större kommun skulle av naturliga skäl ha mycket av sådan kompetens inom väggarna.

Poängen i Kent Ingvarssons resonemang är att konsulter ofta är dyrare än fast anställd personal. En större kommun skulle exempelvis kunna kosta på sig en egen jurist i stället att för dyra pengar köpa sådana tjänster.

Kent Ingvarsson är dock lite bekymrad över det som brukar betecknas som demokratiaspekten.

– Medborgarna, särskilt i ytterändarna av en ny storkommun, kan kanske känna att de saknar egen representation.

Men när det gäller det politiska spelet i stort tror Kent Ingvarsson att det finns en majoritet för en sammanslagning. Enligt Ölandsbladets stora opinionsundersökning inför valet 2006 gäller det också för medborgarna. Drygt 52 procent (av drygt 1 000 tillfrågade) sa ja till Öland en kommun. En klar svängning från tidigare opinionsundersökningar.

LOKAL IDENTITET

Kent Ingvarsson (m) är klart positiv till sammanslagningstanken. Det var ju också han och partikollegan Eddie Forsman som gjorde ett gemensamt utspel i ärendet under den förra mandatperioden. Intresset hos Ingvarssons kommunalrådskollega i norr, Lisbeth Lennartsson (c), är dock något ljummare.

– Jag är tveksam till en sammanslagning. Dessutom fungerar samarbetet mellan våra kommuner bra som det är. VI har en gemensam räddningstjänst, gemensam personalchef, samarbete mellan våra socialtjänster och även inom skolan och de tekniska förvaltningarna finns ett utbrett samarbete. Och på andra sidan bron talar vi alltid om Öland. Det är väldigt sällan som vi kör olika spår på fastlandet.

Men då är det väl inte så mycket att tveka om, eller hur?

– Nja, men det finns andra aspekter också.

Exakt vad ”andra aspekter” är framgår inte tydligt, men vi förmodar att det har med lokal identitet och liknande att göra. På en punkt är dock Lisbeth Lennartsson glasklar.

– Vi måste givetvis följa ett folkomröstningsresultat.

Men utredningen som aldrig tycks bli av...

– Jodå, Borgholms kommunledning har beslutat att lyfta frågan till nästa möte med Ölands Kommunalförbund.

VISSA FÖRDELAR

Även om intresset för en sammanslagning vid ett första påseende kanske är mer ljumt i Borgholms kommun, ska man ändå inte vara tvärsäker på Mörbylånga. Härförleden gjorde exempelvis kommunchefen Staffan Larsson några i sammanhanget märkliga uttalanden i en intervju, det vill säga märkliga eftersom de föregriper en utredning som ännu inte blivit gjord: ”Vi samtalar sedan en tid med Kalmar kommun om olika samverkansmöjligheter. Vi har goda utsikter att kunna komplettera varandra. De har sina ’storstadsfördelar’ som till exempel högskola och större volym av arbetstillfällen.” Och vi som trodde att det var Borgholm och Mörbylånga som skulle gifta sig...

ULF HEDMAN

Fotnot:Ölands kommunalförbund tar itu med frågan om ”Utredning- Öland en kommun” vid ett sammanträde den 4:e februari – om inget annat kommer emellan... Intervjun med Staffan Larsson är publicerad i en blaska som IT-företaget Aditro (www.aditro.com) ger ut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.