Nyheter

En KO-lossal räddningsinsats!

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2008

GILLSÄTTRA

Räddningstjänsten på Öland har varit med om en hel del djurräddningsaktioner genom åren. Men att rädda en vettskrämd kossa som ramlat ned genom ett trångt hål och förvirrat sig i gödselgången under en ladugård – det ska egentligen inte gå!

– Men vi var ju tvungna att försöka i alla fall, sa Runstens brandförman Leif Larsson.

Och visst tusan gick det. Kossan kom faktiskt upp. Fullt frisk, om än ordentligt omskakad.

– Jag är så tacksam, säger gillsättralantbrukaren Anders Johansson, som inte nog kunde prisa brandmännen för hjälteinsatsen.

Det var ingen ofarlig räddningsaktion.

GIFTIGA GASER

Den brunstiga kossan busade vid ingången till ladugården och halkade utför ladugårdstrappan. I fallet drog kossan med sig ett brunnslock och lyckades på något märkligt sätt att i samma situation ramla ned i det trånga hålet.

Djurskötarna kunde höra den vettskrämda kossan råma från gödselgången under ladugården. Räddningstjänst från Runsten och Färjestaden var snabbt på plats och såg till att föra in frisk luft till kossan. I gångarna bildas det giftiga gaser. Det var också något som brandmännen fick ta hänsyn till.

RENT SKITGÖRA

Rökdykarna fick väl användning för sin kemikalieutrustning, fast den här gången inte som skydd för rökgaserna, utan, ja ni förstår själva vilka gaser... Ett rent skitgöra, var det hur som helst!

– Det stod oss upp till knäna, berättar Anders Olsson som tillsammans med Rickard Gustafsson först tog sig ned genom hålet och sedan hittade kossan i gödselgången under ladugården.

Det var inte helt enkelt att lyckas lägga remmarna om det uppskrämda djuret, men till slut kunde dykarna ge klartecken åt räddningspersonalen ovan jord att påbörja nästa process.

PÅ DARRIGA BEN

Med hjälp av två traktorer kunde kossan dras upp, samma väg som den kommit ned. Kanske inte helt komfortabelt, men kossan tjurade inte för det. På darriga ben reste sig kossan, helt oskadd, sånär som på några skrapmärken. Sedan fick såväl ko som räddningspersonal saneras rejält. Slutet gott, nästan allting gott. Förutom sket-oset.

PETER BOSTRÖM

Fler bilderfrån ko-räddningen i morgondagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.