Nyheter

En framgång i fullmäktige för frånvarande Forsmans förslag

Nyheter • Publicerad 2 april 2008

BORGHOLM

Frånvaro kan i politiska sammanhang ge både framgång och huvudroll. Moderaten Eddie Forsman var i fokus under måndagens fullmäktigesammanträde, utan att vara på plats.

– Min grupp pratade för varan och gjorde ett bra arbete, myser Eddie Forsman efter en i både tid och rum lång hemresa från Kina.

Kvällens första ärende bar Eddie Forsmans signum i och med motionen ”Badstrand Borgholm”. Förlaget: Att Borgholm Energi utreder förutsättningarna för ”en kilometerlång badstrand mitt i staden” genom att bygga ihop badplatserna vid Sjöstugan och Kapelludden.

– Få svenska städer kan erbjuda en sådan badstrand, argumenterade Rolf Edmark i Forsmans ställe och ansåg att det tänkta badparadiset mitt i stan vore en attraktion på både nationell och internationell nivå.

Samtidigt uttryckte Ötab:s nuvarande ordförande en viss nyfikenhet gällande centerns, vänsterns och socialdemokraternas remissnej.

– Lägg pengarna på badstränderna som finns där istället, svarade Sune Axelsson (s) och partikollegan Pia Holgersson ansåg att eventuella utredningspengar är till bättre nytta i en badstrand tillgänglig för alla, inklusive handikappade.

INGET KONSTIGT

Centern bytte däremot fot – nej blev till ja med hänvisning till att finansieringen, anvisningen av utredningsmedel, var tryggad. Därmed klubbades förslaget igenom, utan votering. Socialdemokraterna och vänstern reserverade sig. Motion nummer två från Eddie Forsman hittades under rubriken ”Borgholms Kungsgård” med det till synes oförargliga förslaget ”att frågan om Borgholms Kungsgård framtid går ut på remiss till samtliga partier som är representerade i Borgholms fullmäktige” samt ”samhällsnyttan skall vara grundstommen i arbetet”.

– Det är inget konstigt med det här, vi vill veta vad de övriga partierna vill med Kungsgården. Att plangruppen redan jobbar med frågan hindrar oss inte att ha diskussionen i två led, inledde moderaternas Lars-Martin Johansson för att få mothugg direkt.

”ONÖDIG MOTION”

– Centerns nej är föranlett av att motionen inte innehåller något konkret att fatta beslut om, det finns heller inget nytt att fatta beslut om, förklarade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och Kd-Nilsson, Åke i förnamn, skruvade debatten ytterligare ett snäpp:

– Jag är väldigt förvånad över motionen. Den ställer till en massa jobb, det är en onödig motion. Vi kristdemokrater kommer att avstå, det spelar ingen roll hur vi röstar eftersom arbetet med Kungsgården redan är igång.

I en replik sågades motionen än mer av Lisbeth Lennartsson.

– Den försvårar arbetet och upprör berörda parter!

OFÖRSTÅENDE?

Båda, Åke Nilsson och Lisbeth Lennartsson, kritiserades Eddie Forsman, om än i något förtäckta ordalag, för att gått tidigt från ett möte om Kungsgårdens framtid för att dagarna efter detta novembermöte förra året skriva motion i ärendet.

– Han kanske inte förstod att vi pratade om Kungsgården, undrade Åke Nilsson insinuant.

Forsmans stödtrupper fanns hos vänstern och socialdemokraterna.

– Vi stöder motionen, det ger någon liten möjlighet att påverka för oss småpartier eftersom vi inte är med i plangruppen, förklarade Pierre Sternegård (v).

I voteringen fick Forsman-motionen majoritet med 21–15. Sju ledamöter avstod.

NÖJD MODERAT

– Jag förstår inte motståndet till motionen. Vad vi vill göra är att lyssna av och ur det kan det komma en massa idéer. Men jag är ändå nöjd, båda motionerna gick igenom. Moderatgruppen gjorde ett bra arbete, kommenterar Eddie Forsman dagen efter.

Mindre nöjd är han med kritiken från centern och kristdemokraterna.

– Tydligen fick jag skäll. Om jag ska skälla på någon ska personen vara närvarande och ha chansen att svara. Annars är det inte okej. Nu hann jag inte hem i tid från Kina-resan med regionförbundet och kunde inte närvara vid sammanträdet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.