Annons
Nyheter

En av världens bästa whiskykrogar finns på Öland

Nyheter • Publicerad 9 mars 2006

FÄRJESTADEN

Hotel Skansen kan numera stoltsera med utmärkelsen ”The Great Whisky Bars of the World”, en slags whiskykrogarnas motsvarighet till de åtråvärda stjärnorna i Guide Michelin. Och frågan är dessutom om inte världens största whiskysortiment finns just på Öland.

Annons

– Förra året blev vi utsedda till den bästa whiskykrogen i Sverige, men att bli upptagen i det här sällskapet är ju fantastiskt, tycker en närmast överväldigad Stefan Norén, som fick det lika angenäma som oväntade beskedet när han och sonen Fredrik besökte whiskymässan Whisky Live London 2006 den gångna helgen.

Med sina drygt 800 sorter anses alltså Hotel Skansen tillhöra en av världens bästa whiskykrogar, vilket tillkännagavs i det senaste numret av Whisky Magazine.

GUINNESS-REKORD

Det var till och med på vippen att man kommit med i 2007 års utgåva av Guinness rekordbok. Det rekordet snöts dock av Millionayr Club (ja, det stavas faktiskt så) i Storbritannien – trots att de i nuläget inte lär ha riktigt lika många whiskysorter som Hotel Skansen.

Men även om Stefan Norén skulle utöka sitt sortimentet ytterligare lär han inte få det officiella rekordet. Forbes Robertson, innehavare av Millionayr Club, har nämligen för avsikt att förbli ”störst”.

– Jag planerar att behålla rekordet i min hemstad. Det finns omkring 4 500 whiskysorter och vi har fortfarande plats för en hel del till, har han sagt till The Daily Record.

Men vi här på Öland vet hur det egentligen ligger till. Världens största sortimentet av whisky finns på Hotel Skansen i Färjestaden, där det snart kommer hänga ett diplom på väggen som ett bevis på att man tillhör ”The Great Whisky Bars of the World”.

– Nu har vi verkligen satt ön på världskartan, säger Stefan Norén.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons