Nyheter

En av tio ungdomar är arbetslösa

Nyheter • Publicerad 11 maj 2009

170 öländska ungdomar är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det innebär tio procent av den totala befolkningen mellan 18 och 24 år.

– Arbetslösheten på sikt är helt klart oroväckande hög, säger Thomas Andersson, Arbetsförmedlingens chef på Öland.

För några veckor sedan nåddes vi av larmet att var fjärde svensk mellan 15 och 24 år är arbetslös. Riktigt så illa ser det inte ut på Öland, men 170 ungdomar är 24 fler än samma tid förra året. Och Thomas Andersson menar att ungdomsarbetslösheten varit mer påtaglig under 2008 och 2009, i jämförelse med de två föregående åren.

– Ungdomarna är en grupp som lågkonjunkturen slår hårt mot, eftersom de oftast är sist anställda och därför blir bland de första att gå när någon måste avskedas, säger han.

Enligt Thomas Andersson har dock Öland i helhet lägst arbetslöshet i hela länet. Och han tror att sommaren kan bidra med ett gynnsamt läge.

– Förhoppningsvis blir det en bra situation med tanke på turismen på Öland. Däremot blir det nog en större konkurrens om platserna, eftersom flera äldre blivit av med sina jobb.

Men även om sommaren kan innebära jobb till ett antal ungdomar, så tror Thomas Andersson att det blir svårare framåt hösten och vintern.

– Vi ser att arbetslösheten kommer att sticka uppåt då, eftersom det är ganska stora grupper som går ut gymnasiet. Även om en del har jobb i sommar och vissa går vidare till en utbildning så kommer det att finnas en grupp som inte har sysselsättning på arbetsmarknaden till hösten.

Efter tre månader på Arbetsförmedlingen placeras den arbetslöse i ett program som kallas jobbgarantin. Här är tanken att ungdomar mellan 16 och 24 år ska få fortsatt stöd och hjälp att hitta jobb eller praktikplats. Thomas Andersson tror dock att även praktikplatser kan bli problematiska att hitta till hösten.

– Dels är det många företag som har varslat personal och därför inte har möjlighet att ta in en praktikant. Dels kan en praktikplats leda till en anställning och då kan företaget välja en person med mer arbetslivserfarenhet än någon som är 20 år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.