Nyheter

Elva nya vindkraftverk i söder

Nyheter • Publicerad 11 januari 2008

ÖLAND

Det öländska vindkraftsrallyt ser ut att accelerera allt snabbare och bygglovansökningarna för nya verk upptar snart en helt egen hel modul i respektive kommunhus. Senast ut är en ansökan om sammantaget elva vindmöllor.

Även om det finns starka krafter ute i folkdjupet som inte är överväldigat förtjusta över att få sina horisonter ”nedsmutsade” med vindkraftverk, verkar utvecklingen ändå snurra på i vindmöllornas favör. Och i länet är det Öland som gäller. Här blåser det mest och bäst, vilket är ett vetenskapligt och bevisat faktum. Det nya året har knappt börjat ta fart, men de första bygglovsansökningarna har redan inkommit till respektive kommun. Tyngst tryck ligger som vanligt på den södra ö-kommunen.

2 350 SMÅHUS

Eolus Vind AB, välkänt i Mörbylånga kommun ända sedan satsningen i Grönhögen för snart 20 år sedan, söker bygglov för två nya verk i den södra ö-kommunen och för tre i Borgholms kommun i trakterna kring Ryd. Dessa verk förväntas ha en effekt på två megawatt per verk. Vindbolaget Väktaren Vind AB, satsar på sex verk på fastigheten Övetorp (i den norra kommundelen).

De sex verken utlovas få en effekt som motsvarar energiförbrukning för ”2 350 småhus med en årlig elförbrukning på 20 000 kWh/år”. Och då vill det förstås till att det blåser – och att bygglov beviljas...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.