Annons
Nyheter

Elin inspirerar unga talanger

Nyheter • Publicerad 27 juni 2008

– Det skulle vara snyggt om du bara lägger a-moll och d i versen. Då händer det något i refrängen också, så sparar du lite krut till den, säger Elin Sigvardsson till Sara Hanehöj.

Den här veckan gästar den kända artisten Mörbylånga, för att inspirera ungdomarna på låtskrivarlägret Rokk och texxt.

Annons

– Hon känns inte riktigt som en kändis, utan mer som en i gruppen. Och det är bra, då kan man koncentrera sig på låtskrivandet, säger Simon Thörling. Han sitter inne i ett hörnrum, tillsammans med Jesper Norberg och skapar en instrumental låt. Simon kommer från Alby och är den ende av 20 deltagare som kommer från Öland.

– Jag ville utveckla mitt musikaliska skrivande och det har varit väldigt givande. Först och främst är alla väldigt välvilliga och hjälper varandra. Lärarna är otroligt bra på att inspirera, säger han.

Lärartruppen består av Nils-Petter Ankarblom och Anders Hallbäck, som båda varit med i tre år, och så nykomlingen Elin Sigvardsson:

– Det är jättekul, jag har aldrig varit i en sådan här position tidigare, som lärare åt ungdomar. Det är en ny utmaning.

Hon slog igenom med sitt första album för fem år sedan. Sedan dess har det kommit ytterligare två album, det senaste var ”A fiction” som släpptes 2007. Då bytte hon också artistnamn till Elin Ruth Sigvardsson. Men på låtskrivarlägret vill hon hålla en låg profil, och lyfta fram ungdomarna.

– Min roll är att försöka uppmuntra dem till att våga och inte hämma sig själva. Jag ska inte göra saker åt dem, utan de måste själva komma på vad de vill säga.

I fritidsgårdens stora samlingslokal sitter flera ungdomar och knåpar på låtar. Elin tar sin gitarr och sätter sig med Sara Hanehöj. Sara spelar också gitarr. Hon har melodin rätt klar för sig, men nu återstår texten. Eftersom melodin är något melankolisk, vill hon helst ha en text med samma sinnesstämning. Och det är inte det lättaste.

– Det är inte svårt att hitta på roliga saker, men seriösa är en helt annan sak. Då funderar man på hur den ska tas emot, säger hon till Elin, som försöker ändra den uppfattningen:

– Man är ofta sin värsta fiende själv. Ingen kan komma på dig för din text, gör du den med tillräcklig övertygelse kan du skriva vad du vill.

Men Elin har förståelse för rädslan i att lämna ut sig själv, och att det ibland kan leda till skrivkramp. Hon har upplevt det själv och vet samtidigt att det finns sätt att hitta tillbaka till kreativiteten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons