Eleverna ska lära sig ännu mer
MÖRBYLÅNGA
Läsåret 2007/2008 var 96,6 procent av alla avgångselever vid Mörbylånga kommuns grundskola behöriga för gymnasiestudier – tredje bästa kommunen i landet. Målsättningen är att förbättra resultatet ytterligare det stundande läsåret.
– Det är tack vare kompetent personal och god ledning, samt styrning av verksamheten, som vi uppnår toppresultatet, säger Mörbylånga kommuns skolchef Ann Willsund med anledning av tredjeplaceringen.
Den lässatsning som påbörjades vid kommunens förskolor redan i våras kommer att fortsätta.
– Vi ser ett behov av att förbättra och förstärka elevernas kunskaper i svenska, säger Ann Willsund.
Satsningen på mentorskap, vilket snarast kan likställas med coaching av eleverna, har varit lyckosam och kommer att fortsätta. Sedan tidigare har Mörbylånga skolkommun gjort sig kända för att bedriva lyckosam utomhuspedagogik. Föräldrar ska få en tydligare bild av hur det går för deras barn i skolan. Detta genom förbättrad information, enligt beslut från riksdagen. Den stora inflyttningen i norra kommundelen ställer krav på skolorganisationen. Några av kommunens förskolor har under sommaren anpassats och renoverats för att fungera bättre i höst.
STORT TRYCK I FÄRJESTADEN
– Vi har ju ett stort tryck på förskolor i den norra kommundelen. Våra lokaler måste vara anpassade till vad verksamheten kräver, säger Ann Willsund.
För mellanstadieeleverna i Mörbylånga väntar en ny tid. Köpingskolan byts ut mot Skansenskolan. Inte populärt vare sig bland lärare eller elever.
– Vi vet att alla förändringar är smärtsamma, men jag ser med tillförsikt på denna förändring. Den kommer att ge mervärden för både eleverna och personalen, tror skolchefen.
Hon pekar på närheten till bibliotek, mediatek och specialsalar för exempelvis hemkunskap, bild och musik. Färjestadens skola står inför en stor förändring. Förhoppningen är att den nya skolan ska vara klar till hösten 2010.
– I höst börjar vi bygga om och till Björklokalen som i framtiden kommer att vara skolrestaurang och slöjdsal i bottenplan, informerar Ann Willsund.
Inflyttningen i den norra kommundelen ställer krav på skolorganisationen. Pengar har avsatts för att bygga en ny förskola, men fortfarande återstår att bestämma var förskolan ska ligga.
– Jag hoppas att vi får fram besked var den ska ligga under hösten, för det brinner i knutarna, säger skolchefen.
Det är inte bara i Färjestaden som antalet barn ökar utan också i Gårdbyområdet. En ny dagbarnvårdare har anställts och har redan börjat skola in nya barn hos sig.