Eleverna i Borgholm går mot strömmen
BORGHOLM
Barn till lågutbildade föräldrar får ofta dåliga betyg. Men Borgholm kommun är ett undantag. Trots en låg utbildningsnivå hos föräldrarna har barnen bra betyg.
Vi har nära kontakt med hemmen och ett bra samarbete, säger Anette Swenninger, rektor på Slottskolan.
Svt Skolpejl har tagit fram statistik som visar ett samband mellan föräldrars utbildning och deras barns betyg. Om föräldrar saknar akademisk utbildning har barnen oftast dåliga betyg. Men Borgholm Kommun är ett undantag.
Den genomsnittlige föräldern i Borgholm kommun har låg utbildning men eleverna i årskurs nio har bra betyg.
Det är fantastiskt roligt att det har blivit uppmärksammat. Det är kul att vi får kredd för vårt jobb, säger Anette Swenninger, rektor på Slottskolan.
BRA SAMARBETE
En stor del av anledningen är, enligt henne, ett nära samarbete med föräldrar och envisa lärare.
Vi är relativt små skolor och har därför bra koll på våra elever. Vi har nära kontakt med hemmen och ett bra samarbete. Vi har mycket professionella och envisa lärare. De ger inte upp och det har räddat många elever, säger hon.
POSITIV UTVECKLING
Enligt Svt Skolpejl hade alla elever i årskurs nio på Åkerboskolan godkänt i alla ämnen förra året. Skolans resultat har ökat med 17,6 procentenheter på nio år.
Slottskolan hade ett sämre resultat där 72,7 procent av eleverna hade godkänt i alla ämnen. Dock är kurvan stadigt uppåtgående och skolan har haft en ökning på 12,4 procentenheter de senaste nio åren.
Vi har bra resurser som vi utnyttjar på ett bra sätt. Vi använder dem flexibelt och de är inte bundna till några få elever. Vi har även en bra pedagogisk utveckling med många goda idéer som vi jobbar vidare med. Kommunens matteutvecklare och läs-och skrivutvecklare är viktiga och har en stor del i pedagogiken, säger hon och fortsätter:
Flytten till den nya skolan kommer att påverka eleverna positivt. Den gamla skolan var ingen bra arbetsmiljö för varken eleverna eller lärarna.
ALEXANDER JENSEN