Nyheter

Elever spanade in arbetslivet

Nyheter • Publicerad 23 april 2010

FÄRJESTADEN

Brandman, ordningsvakt eller campingföreståndare? Vad vill Mörbylånga kommuns ungdomar bli när de blir stora?

I samarbete med tre skolor anordnade Färjestadens företagsgrupp en jobbmässa under fredagen.

Maskingruppens utställningshall i Björnhovda var platsen för mässan. Kring 27 företag och organisationer visade sina verksamheter för eleverna från Färjestadens skola, Ölands Friskola och Skansenskolan.

GYMNASIUM OCH ORDNINGSVAKT

Köerna växte snabbt vid montrarna för de olika gymnasieskolorna, och så vid Ölands bevakningstjänst. Chefen Dick Karlsson demonstrerar batonger och handfängsel, men säger också att en ordningsvakt helst inte ska behöva ta till sådana medel.

– Har du behövt använda våld så har du förlorat, munnen är det bästa vapnet. Man måste kunna föra en dialog, och veta vilka lagar som gäller. Men att vara ordningsvakt är ett jättekul yrke, och du får träffa hur många som helst, säger Dick Karlsson.

ÖNSKAR FLER HADE KOMMIT

400 elever i årskurs sex till nio var inbjudna till mässan.

– Tanken är att det här ska hjälpa dem i studie- och yrkesvalet, säger Mikael Ahlberg i Färjestadens företagsgrupp.

Han menar att de lyckats skapligt med sitt mål.

– Grundidén var att få en bredd på företagen, men jag önskar att fler hade valt att komma hit. Några som tackat ja har inte dykt upp men däremot har några företag kommit, som inte anmält sig i förväg.

Bland eleverna är det stor skillnad mellan de som vet vad de vill bli och de som inte har en aning. Och det är inte nödvändigtvis så att de äldsta är mest säkra.

– Jag är kluven. Jag har valt naturvetenskapliga programmet, för att det är en bred linje. Men jag blir osäker när jag ser alternativen här på mässan. Jag funderar lite på idrott och turism också, säger Ellinor Ljungström som går i 9D2 på Skansenskolan.

Joel Olofsson i 6A på Färjestadens skola är däremot tvärsäker på hur framtiden ska se ut.

– Men det är inget företag som är representerat här. Jag vill bli kock, för jag gillar att laga mat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.