Nyheter

Elever riskerar att utestängas

Nyheter • Publicerad 6 juni 2014

Tre elever som har sökt till Ölands friskola till hösten behöver särskilda stödinsatser. Kommunen vill inte bidra med ett särskilt tilläggsbelopp vilket innebär att eleverna riskerar att få ett nej från friskolan.

Mörbylånga kommun har sagt nej till att betala tilläggsbelopp till Ölands friskola. Ett belopp som ska göra det möjligt för de extra insatser som skolan anser behövs. Annika B Franzén är vd för friskolan och har nu överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten.

– Från elevernas nuvarande skolor har vi fått kännedom om ungdomarnas behov och vi bedömer att vi inte har utrymme för det inom det grundbelopp som vi får för varje elev.

Stora extraresurser idag

I skrivelsen till Förvaltningsrätten beskriver Annika B Franzén de särskilda insatser som de tre eleverna behöver, allt enligt nuvarande rektorer. En av eleverna har haft en extraresurs på närmare en halv tjänst. En annan elev har haft specialpedagogiskt stöd på cirka 15 procent.

– De resurser som eleverna har haft fram till nu borde naturligtvis följa med dem till högstadiet. Alternativet blir ju att skolsituationen blir sämre än tidigare, bara för att de utnyttjar sitt fria val, säger Annika B Franzén.

Hon menar att kommunens beslut leder till en segregerad skola, då vissa elever inte kan garanteras en bra undervisningssituation.

– Utifrån skollagen kan vi säga nej till en elev om kommunen inte lämnar bidrag till de särskilda insatser som behövs. Kan vi inte garantera en bra undervisningsmiljö måste vi kanske göra det.

Prioriteringar

Magnus Sjöstedt är verksamhetsområdeschef för skolorna inom Mörbylånga kommun. Han är också den som har bedömt behovet av extra stöd till eleverna, och som i det sammanhanget inte anser att Ölands friskola ska få något tilläggsbelopp.

– Jag tolkar inte lagen på samma sätt som friskolan gör. För alla skolor handlar det om prioriteringar, om hur man vill använda det grundbelopp man får för eleverna.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.