Elen har säkrats för 60 miljoner kronor
STORA RÖR
Reservkabeln har bytts ut och nu är elen till och från Öland säkrad. E.ON har bekostat projektet som kostar 60 miljoner kronor.
Som eleverantör vill man inte hoppas att det ska fungera, det måste fungera, säger Håkan Gunnarsson, regionchef på E.ON.
Tre veckor före Skördefesten förra året fick Öland ett tre timmar långt strömavbrott och E.ON började genast att jobba med problemet. Det visade sig att ett fel på den ena av de två reservkablarna låg bakom strömavbrottet. De kapade bort en bit av kabeln och skickade den till ABB för analys.
Resultatet av analysen visade att kabeln var föråldrad och de rekommenderade att byta ut den. Den kunde hålla i ett år till eller i tio år. Men som elleverantör vill man inte hoppas på att det ska fungera, det måste fungera, säger Håkan Gunnarsson.
I söndags inleddes arbetet med att lägga ut den nya reservkabeln från Stora Rör till Revsudden i Kalmar och därmed säkras el-tillförseln till och från Öland. De öländska kommunalråden, personal från E.ON och medier hade blivit inbjudna till en tur med cykelfärjan Dessi för att se arbetet med att dra den nya kabeln på nära håll. Samtidigt berättade Christer Åkerwall och Håkan Gunnarsson om projektet.
Den förra kabeln var en landkabel och var egentligen inte anpassad för att ligga i havet. Cementsäckar lades ovanpå kabeln för att den skulle ligga stilla. Men det har inte riktigt fungerat. Den har legat och skavt på bottnen, vilket är anledningen till att den måste bytas, säger Christer Åkerwall som har konstruerat den nya kabeln och är teknikansvarig för projektet.
FYRA KABLAR
Fyra kablar läggs ut samtidigt, där tre är kraftkablar och den fjärde är en kabel med fiberoptik för kommunikation. Dessa paketeras och väger 45 kilo per meter i vattnet och kommer att dras mellan Stora Rör och revsudden, en sträcka som är fyra kilometer lång, förklarade Christer Åkerwall.
Den gamla kabeln vägde 1,8 kilo per meter i vattnet, den nya innehåller ett skikt med bly vilket gör att den blir tyngre och därför behövs inga cementsäckar för att hålla den på plats. Kabeln fördes ned i sundet med hjälp av fartyget Pleijel som är specialkonstruerat för den här typen av uppdrag. Kablarna matades fram med hjälp av en anordning som kan liknas vid en berg- och dalbana. Sedan paketeras kablarna i hop och väl i vattnet bärs den upp av flytkuddar som bogserar kabeln till land. När den blivit tillräckligt lång på land, tas flytkuddarna bort och kabeln sjunker ner på bottnen.
Själva dragningen beräknas vara klar i dag (läs söndag) men det tillkommer lite mer arbete, bland annat ska den anslutas. Om en vecka är det möjligt att köra på den nya kabeln och går allting som det ska, så ska det inte ens blinka, säger Håkan Gunnarsson.
HÖGRE KAPACITET
Den nya kabeln ersätter de båda gamla reservkablarna och kommer att hålla länge om man får tro tillverkaren. Den har dessutom högre kapacitet än den gamla.
Kunderna förväntar sig 50 år men det finns inget som säger att den inte håller det dubbla, säger Christer Åkerwall.
Lisbeth Lennartsson (C) och Kenth Ingvarsson (M), kommunalråd för Borgholms kommun respektive Mörbylånga kommun var nöjda med projektet.
Det här betyder trygghet och säkerhet för Öland. Förra året märkte man hur sårbart samhället blir utan el. Det är fantastiska investeringar som E.ON gör på Öland. 1 miljard i Kårehamn och 60 miljoner här, säger Lisbeth Lennartsson.
Men de vill gärna gå vidare med detta och förstärka el-nätet på Öland och därmed satsa på solcellsenergi.
Vindkraften är ifrågasatt och då kan det vara intressant att få solceller till Öland. För att klara självförsörjningen behövs kabelnätet förstärkas mellan norr och söder. Men det känns skönt att slippa bli strandsatta med el från fastlandet, säger Kenth Ingvarsson.