Annons
Nyheter

Elavbrott och avstängd broförbindelse

Nyheter • Publicerad 28 november 2011

ÖLAND

Södra Öland var den del av länet som drabbades hårdast när Adventsstormen härjade under söndagen. Omkring 600 personer blev utan ström och höga och vindkänsliga fordon fick inte köra på Ölandsbron.

Annons

28,2 meter per sekund blåste det på södra Öland under söndagskvällen. Byvindarna var starka nog för att trafikverket skulle stänga av Ölandsbron för höga och vindkänsliga fordon såsom bussar, lastbilar och husvagnar.

På kvällen vid elvatiden ska blåsten ha varit som värst enligt mätningarna som görs på Ölandsbron. Sedan avtog blåsten. Dock skulle det blåsa hårt igen en timme senare och bron öppnades inte för all trafik förrän kvart över tre på natten.

På södra Öland var 500-600 hushåll utan el på måndagen, men Eon hade stora förhoppningar om att hinna åtgärdat problemen innan dagen var slut.

SOM GUDRUN

Vinden på 28 meter per sekund kan faktiskt jämföras med de stora stormarna Gudrun och Per. Men Adventsstormen var till skillnad från sina vrångsinta föregångare inte lika ihärdig. Då dessa höll sina pustande och frustande vindbyar vid liv hela natten orsakade de desto mer förödelse.

– Vi hade förväntat oss mycket mer jobb idag faktiskt, sa Christina Hysing, parkarbetare, som jobbade med att restaurera Färjestaden tillsammans kollegorna Fredrik Ingvarsson och Tobias Olsson under måndagen.

– Det handlar om att ta bort några träd från cykelvägarna, rätta upp den lutande granen och annat småpill.

– Otroligt att inte mer saker skett, men väldigt skönt förstås.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons