Annons
Nyheter

Eketorp professorns Waterloo

Nyheter • Publicerad 1 mars 2007

EKETORP

Under många år ledde professor Ulf Näsman det arkeologiska och rekonstruella arbetet vid Eketorps borg. Han förälskade sig i orten och köpte ett hus i närheten av fornborgen. Men det är ett hus som drabbats av kraftiga översvämningar orsakade av Riksantikvarieämbetets uppförande av en ny bro till hans gamla arbetsplats.

Annons

Det var 1997 som Riksantikvarieämbetet fick tillstånd att ersätta en gammal bro med en ny för att underlätta passagen till Eketorps borg. Men den nya bron gjorde att vattenflödet dämdes upp. Både 2001 och 2003 drabbades Ulf Näsman av översvämningar i sitt hus. Ärendet med Ulf Näsmans översvämmade hus har sedan vandrat hela den långa vägen upp till Miljööverdomstolen. Men i veckan kom beskedet att Högsta domstolen inte finner skäl att meddela prövningstillstånd i målet.

Miljööverdomstolen gav fastighetsägaren rätt och förpliktade Riksantikvarieämbetet att ge honom 10 000 kronor. Dessutom ålades Riksantikvarieämbetet att betala Näsmans rättegångskostnader i Miljööverdomstolen med 35 000 kronor, varav 25 000 kronor avsåg ombudsarvode.

EJ BETYDANDE SKADOR

Däremot ansåg inte Miljööverdomstolen skadorna vara av betydande art. Ej heller ålade domstolen Riksantikvarieämbetet att göra något åt den nya bron. Av samma åsikt är Högsta domstolen som i veckan meddelade att målet inte tas upp till prövning och att Miljööverdomstolens dom står fast.

Advokat Göran Björlin, Ulf Näsmans juridiska ombud, är besviken efter beskedet.

– Tycker det är tråkigt. Jag anser att det borde varit på sin plats att målet prövats. Miljööverdomstolen har ju konstaterat att bron orsakat skadorna, vilket betyder att varje gång det blir översvämning så har min klient rätt att ansöka på nytt om ekonomisk ersättning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons