Nyheter

Eken ska inte stängas

Nyheter • Publicerad 11 juni 2010

FÄRJESTADEN

– Vi har inget behov av Eken inför höstterminen 2010, sade skolnämndens ordförande Sven Stenson (M) till Ölandsbladet i januari.

Ett tomt löfte visar det sig, för när sommarlovet är slut går tre klasser åter in i Ekens klassrum.

– Jag kan inte förstå hur de har räknat så fel, säger en upprörd mamma som kontaktar Ölandsbladet.

FÖRSENAD RENOVERING

Det har redan från början stått klart att alla elever inte kan rymmas i de nya lokalerna, som invigs till hösten. De som inte får plats skulle gå i Linden och Studiegården. Men nu har planerna ändrats.

– Studiegården skulle ha renoverats under sommaren, vilket är nödvändigt för att de lokalerna ska gå att vara i. Bland annat har det skett väldigt många olyckstillbud i trappan så den måste byggas om, och en toalett behöver åtgärdas. Men nu har vi fått besked om att det inte blir så, säger skolans rektor Magnus Sjöstedt och menar att skolledningen därför inte kan ta ansvar för verksamheten i Studiegården.

– Under ett extra föräldraråd den 3 juni presenterade vi förslaget att ett arbetslag fortsätter på Eken nästa läsår. Vi fick inga signaler på att det fanns andra förslag och vi tror på att det här är det bästa alternativet, säger han och tillägger:

– Jag är medveten att inte alla föräldrar tycker på det viset, men så ser vi på det.

NYTT MÖTE

Det har funnits förslag att behålla modulerna Enen eller Rönnen, istället för Eken, men det är inget alternativ enligt Magnus Sjöstedt.

– Vi har sagt upp kontraktet med Enen och Rönnen, som hyrs av ett företag på annan ort. Men Eken hyr vi av kommunens fastighetskontor så den har vi tillgång till.

På måndag kväll kommer elever och skolans personal samlas till möte om bevarandet av Eken. Några politiker kommer dock inte att medverka.

– Vi anser helt och hållet att det här är ett tjänstemannabeslut. Jag fick kritik för mitt uttalande tidigare i år (se ingress, red.) och det här är en fråga för rektorerna och skolchefen, säger skolnämndens ordförande (M) Sven Stenson.

Enligt Magnus Sjöstedt har skolan fått besked om att Studiegården ska renoveras under våren 2011. Det skulle innebära att Eken kan vara tömd vid starten av läsåret 2011/2012.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.