Annons
Nyheter

Ej turisterna som skräpar ned

Nyheter • Publicerad 26 september 2007

GLÖMMINGE

Det är inte sommargästerna som skräpar ned Öland. Största skräpbovarna är ölänningarna själva.

Annons

NCC och Vägverkets försök att få bort sopbergen på Ölands rastplatser genom att ta bort de större soptunnorna gav resultat. I alla fall sommartid.

– Under sommaren har det gått bra. Det är nu på höstkanten som vi börjat få sopor igen på våra rastplatser. Och dom soporna kommer inte från sommargäster. Det är ölänningarna själva som står för, säger David Nilsson, driftområdeschef för NCC på Öland.

Så medan rastplatserna sett prydliga ut under sommarmånaderna när Ölands gästas av mellan två och tre miljoner besökare, växer sopbergen på hösten. Bovarna är 25 000 ölänningar och några enstaka besökare. De mest nedskräpade rastplatserna är de i Wannborga, Borglanda och Glömminge.

GAMLA SYNDER

Det var inför midsommarhelgen som NCC och Vägverket beslutade sig för att ta bort de stora soptunnorna från rastplatserna och bara låta en liten sopholk för bullpapper och liknande vara kvar. Detta för att en gång för alla få stopp på användandet av öländska rastplatser som rena sopstationer.

– Det gick bra ett tag. Många ölänningar fick sig nog en knäpp på näsan. Men nu har de fallit tillbaka i gamla synder, beskriver David Nilsson.

För NCC betyder nedskräpningen mycket merarbete. Än så länge har inte NCC och Vägverket spårat nedskräparna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons