Nyheter

Ej hemtjänst till sommargäster

Nyheter • Publicerad 14 april 2010

BORGHOLM

Sommargästernas, de visstidsboendes, krav på hemtjänst knäcker Borgholm.

– Det är skarpt läge, vi får inte fram personal, säger socialchefen Lisa Källén vars handläggare nu avslår hemtjänstinsatser längre än fyra veckor.

– Fyra veckor, en gängse semesterperiod, bedömer vi som skälig levnadsnivå.

Trycket mot hemtjänsten i Borgholm ökar från sommar till sommar.

– 2009 hade vi hemtjänst till ett tjugotal visstidsboende med omsorgsbehov och vi kan konstatera att det handlar om allt längre perioder och allt större omsorgsbehov, berättar socialchefen Lisa Källén.

SVÅRT

Förra året var mediantiden för ansökningar om hemtjänstinsatser i sommarstugan över 2,5 månader. Inför denna sommar har det redan landat krav på allt från tre månader upp till 5,9 månader, en dag över sex månader och brukaren måste skriva sig i kommunen.

Problemen för kommunen stavas mycket svårt att få tag på personal, den ekonomiska belastningen (tre miljoner kronor för 2009) och i flera fall dålig arbetsmiljö i oanpassade sommarstugor.

– Hittills har vi klarat kravet på god och säker vård och det med hjälp av allsköns lösningar där chefer, handläggare och specialister beordrats ut.

– Men nu går det inte längre, vi får inte tag i personal. I storstäder som Stockholm och Göteborg rekryteras ungdomar till hemtjänsten, men under somrarna jobbar ”våra” ungdomar i stället inom turistnäringen.

SKÄLIG

När ekvationen inte går ihop, och när staten vägrar ändra tolkningen av vistelsebegreppet, prövar socialnämnden en ny taktik. De hittills sex ansökningar som kommit in under året med krav på längre hemtjänstperioder än fyra veckor har avslagits, vilket resulterat i lika många överklaganden till förvaltningsrätten för prövning.

– Vi stödjer oss på socialtjänstlagens skrivning om ”skälig levnadsnivå” och anser att att fyra veckor, en gängse semesterperiod, är skälig levnadsnivå. Det är inte skäligt att bevilja mer än fyra veckor hemtjänst i en sommarstuga där man inte är skriven.

– Detta har inte prövats tidigare, det är på tiden att man gör det, vi är i en allvarlig situation och vill driva frågan rättsligt, säger Lisa Källén.

GÅR INTE

En skrivelse har även skickats till äldreomsorgsminister Maria Larsson där Lisa Källén och socialnämndens ordförande Asta Ivarsson (C) ingående redogör för Borgholms prekära situation.

– Dels vill vi få fram budskapet att ”det här går inte”, dels vill vi återigen uppmärksamma socialdepartementet på vilka enorma svårigheter små turistkommuner har när det gäller hemtjänst till visstidsboende.

Återigen?

– Vi har skrivit förut, då med nästan ingen reaktion alls, alternativt att det jämnar ut sig eller att det handlar om så små pengar. Men för oss är tre miljoner kronor inga småpengar.

– Men framför allt handlar detta om att vi inte får tag på personal.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.