Annons
Nyheter

Efterlyser plan för kommunala bad och campingar

Nyheter • Publicerad 11 augusti 2006

HAGA PARK

Kjell E Johanson (v) anser att Mörbylånga kommun bör utforma en strategisk utvecklingsplan för sina bad och campingar – inte minst med tanke på hur illa Haga Park-affären skötts.

Annons

I en interpellation till kultur- och fritidsnämndens ordförande om kommunens bad- och campingplatser ifrågasätter vänsterpartisten Kjell E Johanson hanteringen av badet vid Haga Park, vilken väckt både förundran och irritation, påpekar han.

– Människor frågar sig hur kommunen kan sälja värdefull mark till så lågt pris (200 000 kronor för 55 000 kvadratmeter attraktiv strandmark, reds anm). Man ställer sig också undrande inför varför fler intressenter inte fick chans att komma in med anbud. Varför sattes konkurrensen ur spel?

INGEN MER FÖRSÄLJNING...

Bad- och campingplatserna på södra Öland spelar en betydande roll för besöksnäringen. Baden är viktiga för turister, sommarölänningar och fast boende. Vänsterpartiets uppfattning är därför att kommunen som regel skall äga sådan mark.

– Samhällsägande är betydelsefullt då det gäller viktiga naturrikedomar. Någon mer försäljning bör således inte ske.

Vänsterpartiet anser i stället att kommunen skall utforma en strategisk utvecklingsplan för bad och campingar. Programmet bör innehålla en ordentlig analys och beröra olika driftsformer, såsom entreprenad, kooperativ, intraprenad, föreningsdrift eller kommunal drift.

Kjell E tycker också att man bör överväga möjligheterna att starta ett kommunalt bolag speciellt för ändamålet, där det i och för sig kan finnas utrymme för privata intressenter.

...HELLRE FÖRENINGSDRIFT

Många argument talar för utarbetandet av en utvecklingsplan, menar han.

– Den kommunala hanteringen av Haga Park rymmer beklagliga missgrepp. Att detta kunnat ske beror bland annat på frånvaron av en framsynt och övergripande strategi.

Annons

Utöver betydelsen för besöksnäringen spelar bad och camping stor roll för friluftslivet och friskvården. Därför är det angeläget att utvecklingsplanen utarbetas under medverkan av alla berörda aktörer.

– Man bör exempelvis pröva i vilken utsträckning idrottsföreningar kan få möjlighet att ta hand om driften. Det skulle stärka den ideella sektorn.

Med hänvisning till ovanstående ställer Kjell E Johanson följande tre frågor till kultur- och fritidsnämndens ordförande Christer Rosenkvist (fp):

1. Vilken strategi har kultur- och fritidsnämnden hittills följt för bad- och campingplatsernas utveckling?

2. Finns det några planer på att utarbeta ett långsiktigt och övergripande program för dessa? Om så inte är fallet: Är nämnden beredd att ta ett initiativ i denna riktning?

3. Är det möjligt att redan inför nästkommande sommarsäsong intressera lämpliga idrottsföreningar för att i egen regi driva en eller flera anläggningar?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons