Nyheter

Efter storbråket – Mejeriviken öppnas för husbilar

Nyheter • Publicerad 24 september 2012

BORGHOLM

Stridsyxan lär vara nedgrävd. Förra årets husbilskonflikt under Skördefesten ska inte upprepas.

– Det känns tryggt och bra, säger Hans Johannesson, servicechef på Borgholm Energi, inför det som komma skall.

– Ska bli intressant, det är fortfarande riktiga efterdyningar, påpekar husbilsentusiasten Ove Uhrman.

Skördefesten 2011 går delvis till historien som festen då kommunen på campingnäringens önskan stängde Mejeriviken för parkering. Inte helt oväntat gick husbilsfolket i spinn, protesterade kraftigt och hotade bojkotta Öland i allmänhet och Borgholm i synnerhet. De som sedan trots allt kom var lite all over the place och skapade kaos där yttre hamnen i Borgholm förvandlades till en klaustrofobisk mardröm.

TRYGGT

Skördefesten 2012 ska inte bli en repris. Under tiden från fest till fest har näringen, kommunen och husbilsfolket enats om tagen, en policy för husbilsturism har skrivits och mejeriviken är återigen öppen för parkering.

– Det känns bra och tryggt. Mejeriviken tar IFK Borgholm hand om och jag kan inte tänka mig att det blir den trängseln med husbilar i stan som förra året, då hade de ju ingenstans att ta vägen, säger Hasse Johannesson, servicechef på Borgholm Energi och gillar att förra årets konflikt resulterade i någonting gott, i husbilspolicyn.

– Alla berörda har med gemensamma krafter gått ihop och skapat husbilspolicyn, en policy flera andra kommuner är nyfikna på och vill ha. Så det kom ut något bra av det, anser han.

BEREDDA

I policyn sägs bland annat att kommunen inte ska driva ställplatser för husbilar och att ställplatser på kommunal mark ska arrenderas ut till ”företagare, idrottsföreningar eller andra”.

Samtidigt tror han på husbilsinvasion, framför allt i Köpingsvik.

– Där lär det bli en hel del och vad jag förstår står Uffe på macken och campingarna beredda. Parkeringen vid bakom smedjan och ytorna vid tältvaruhusen samt tvärs över vägen ska också användas och som sista reserv finns grusplanen efter Ramsättravägen, räknar Hasse Johannesson upp vars mannar så här några dagar innan invigning mest jobbar med skyltning samt:

– Vi stärker upp med toaletter på stan.

DYNINGAR

Husbilsentusiasten och husbilsupprorets inofficielle ledare är inte helt övertygad om att stridsyxan är begravd efter konstens alla regler. Taggen mot Borgholm ska sitta kvar.

– Det är fortfarande riktiga efterdyningar, ute på hemsidan "husbilsklubben.se” är det som hände i Borgholm förra året inte glömt och det finns uppmaningar om att välja bort Öland och Borgholm och i stället åka till äppelmarknaden i Kivik, säger Ove Uhrman.

Personligen är han redan på Öland. När Ölandsbladet når honom sitter han och hustrun Gunilla och blickar ut över Östersjön från en position i Böda hamn.

– Vi och sex-sju husbilar till finns här, vilket är lite mindre än vanligt en måndag i Skördefestveckan. Det är svårt att säga hur det blir, jag är lite tveksam. Å andra sidan är på tisdagen (läs i dag) det stora rullet brukar komma.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.