Annons
Nyheter

Effektivare vildsvinsjakt

Nyheter • Publicerad 15 februari 2013

KALMAR LÄN

Nu beslutar länsstyrelsen att elektronisk bildförstärkare och belysning får användas vid vildsvinsjakt. Bakgrunden till beslutet är att trafikolyckor med vildsvin inblandat har ökat kraftigt det senaste året och även skador på åkermark.

Annons

– Vildsvinsstammen är i nuläget för stor, säger Mattias Persson, jakt-, viltskade- och rovdjurshandläggare vid naturskyddsenheten på länsstyrelsen.

Under hela året kommer nu jägare att kunna jaga vildsvin med hjälp av elektronisk bildförstärkare och belysning. Bakgrunden till länsstyrelsens beslut är de drastiskt ökade trafikolyckor där vildsvin varit inblandade och stora skador på betesmarker, åkermarker samt tomter.

– Vi har beslutat det här på inrådan från en helt enig viltförvaltningsdelegation. Antalet trafikolyckor med vildsvin ska ligga på max 400 per år men nu har det ökat till 600 trafikolyckor per år. Dagligen ringer det människor och berättar att vildsvin skadat deras marker. Stammen är i nuläget för stor, säger Mattias Persson.

Elektronisk bildförstärkare är ett så kallat mörkersikte och belysning får sättas upp vid åtlar och på gevär.

– Vildsvinsjakt är effektivast på nattetid och med dessa hjälpmedel blir jakten ännu mer effektiv.

Läs hela artikeln och mer om vildsvinsjakt i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons