Annons
Nyheter

Edmark till kommunalråden: ”Avsätt mig och det får följder”

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2007

ÖLAND

Ötab:s hårt kritiserade ordförande Rolf Edmark (m) varnar kommunalråden i Borgholm och Mörbylånga för att avsätta honom.

Annons

– Jag skulle uppskatta ett samtal med dig före det beslutet, för det har i så fall en rad följdverkningar som du bör vara medveten om, skriver Rolf Edmark till Lisbeth Lennartsson och avslöjar samtidigt att turistbolaget befinner sig i ekonomiskt nödläge.

Turbulensen runt moderatpolitikern Rolf Edmark fortsätter. I ett mejl till kommunalrådet Lisbeth Lennartsson flaggar Rolf Edmark dels för akut finansiell kris i turistbolaget Ötab, dels för en rad följdverkningar om han tvingas lämna sin post. Edmarks mejl – en offentlig handling eftersom det skickats till kommunalrådets dator på kommunhuset – är i sin tur ett svar på ett e-postmeddelande från Lisbeth Lennartsson där hon uttrycker stor oro för att Ötab kan ta skada av uppståndelsen runt Edmarks person: ”Det som djupt oroar mig i denna fråga är hur pass Ölands Turist AB belastas av den långtgående, pågående striden”, skriver Lisbeth Lennartsson bland annat.

SVARTE PETTER

Från Rolf Edmarks svar: ”Att jag talar om ÖTAB:s situation med kapitalfrågan i mitt genmäle måste du faktiskt acceptera. Det finns en avsiktsförklaring från dec-06 som alla utgår från gäller. Den finns i budget, Gustaf (Öholm, bolagets vd) jobbar med full kraft efter den och har gjort så hela året, kostnader är tagna etc.”

”Jag kan inte som ordförande nu sitta och mörka med ”svarte petter” och ta ansvar för att bolaget inte är finansierat enligt avsiktsförklaring och budget som jag aldrig varit med och tagit.”

”Men du menar väl inte att jag skulle sitta still i båten med ett företag som faktiskt, enligt lagen, i dag är skyldigt att upprätta kontrollbalansräkning med personligt ansvar för styrelsen? OBS, det har jag inte gått ut och sagt, vilket sannolikt skulle ge riktigt stora rubriker. Jag har sagt att det enda som i dag är ett problem i ÖTAB är ägarnas finansiering och det är ju tyvärr sant.”

ETT ÖTAB I KRIS

Därmed bekräftar Rolf Edmark uppgifterna om turistbolagets finansiella bekymmer. Den på förhand utlovade 2,7 miljoner kronor stora ersättningen för ”utvecklingskostnader” har uteblivit och frågan bordlades när hälftendelägaren Ölands Kommunalförbund nyligen hade den på sitt bord.

Kontrollbalansräkning ska genomföras när det finns skäl att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Underlåtenhet att upprätta kontrollbalansräkning inom tre månader efter det sannolikt blev känt för styrelsen att halva aktiekapitalet förbrukats kan medföra att styrelsen blir personligt ansvariga för bolagets skulder vid eventuell konkurs. I 9-mannastyrelsen för Ötab sitter fem politiker från Borgholm och Mörbylånga, däribland Stig Bertilsson, (c) och Catrin Sörensson (m).

FÖLJDVERKNINGAR

Annons

I mejlet till Lisbeth Lennartsson tar Edmark även upp frågan om hans eventuella avgång: ”En sak är helt klar dock, jag tänker inte avgå på några tidningskrav och allmänt upphetsad debatt från parter som Skörde eller andra, (inkl Kent Ingvarsson) jag har varit med alldeles för länge för det och vet av erfarenhet hur valserna brukar gå när alla ska klara sitt eget skinn. Däremot kan ju du och Kent avsätta mig om ni behagar och finner det politiskt lämpligt, det avgör ni naturligtvis själva och då kräver det er aktiva handling med beslut på en extra stämma. Men jag skulle uppskatta ett samtal med dig före det beslutet, för det har i så fall en rad följdverkningar som du bör vara medveten om och som jag vill redogöra för uppriktigt och ärligt muntligt. Du har den bollen.”

DISKUSSIONER

Lisbeth Lennartsson är måttligt förtjust i Edmarks skrivelse.

– Det här har gått för långt och jag tycker inte om skrivningen gällande ”följdverkningar”. Situationen är mycket olycklig och det som varit påverkar utan tvekan diskussionen kring bolagets utvecklingskostnader. Det känns fruktansvärt frustrerande att gegga runt i en sådan här soppa efter en fantastisk sommar för turistnäringen, det här drar ner tempot och humöret.

Finns det en diskussion om att avsätta Rolf Edmark från ordförandeposten?

– Det pågår många diskussioner, var vi hamnar vet jag inte.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons