Nyheter

Dyraste skolmaten kostar en tia

Nyheter • Publicerad 8 juni 2012

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga kommun erbjuder sina elever den mest exklusiva skolmaten i länet. Tio kronor för en portion låter kanske inte som särskilt dyrt, men det är mycket mer än maten kostar i de billigaste kommunerna – Borgholm och Kalmar.

– Det är väldigt positivt att vi kan ligga på den nivå och samtidigt klara de andra kostanderna, säger Johan Miedl, ny kostchef i Mörbylånga kommun sedan en månad tillbaka. När Skolmatens vänner för några veckor sedan gjorde en kartläggning kring vad elevernas luncher kostar så saknades uppgifter från Mörbylånga, men nu uppger Miedl att kommunen är i nivå med de som lägger mest pengar på skolmaten. 10, 75 är det belopp som omfattar ett genomsnitt gällande maten till förskolor, äldreboende samt grundskolor då. Med en viss justerng lär varje lunch kosta ungefär en tia enligt Miedl.

– Jag tror att det gör stor skillnad för eleverna om det är hög kvalité på maten. Och vi kan leverera det och fortsatt uppfylla målkraven just nu.

BILLIGT I BORGHOLM

Generellt ligger kostnaderna för luncherna under nio kronor i övriga länet, Och Borgholm och Kalmar är de som lägger minst pengar, under åtta kronor per elev och lunch.

Finns det något speciellt som du vill utveckla som nu kostchef?

– När det gäller maten ser jag gärna en bra kombination med mer husmanskost och samtidigt modern mat såsom tacos.

– I övrigt är det oerhört viktigt att personalgruppen funkar bra, för att få bra kvalité och service.

Hur tänker du kring ekologiska råvaror?

– Vi vill ju nå målet som är 25 procent ekologiskt. Och vi börjar närma oss, idag ligger vi på 20 procent.

Och närproducerat?

– Vi vill vi så klart ha mer av den varan, men det är upphandlingarna som sätter stopp för det ibland tyvärr. Leveranserna måste vara så omfattande.

Johan Miedl kommer närmast från det internationella företaget Sodexo, som har hand om 350 måltidsanläggningar bara i Sverige.

– Det här är en mer styrd verksamhet. Men grundtänket är ungefär detsamma, förut skulle jag gå med vinst och nu gäller det istället att jag tar hand om skattebetalarnas pengar på bästa sätt.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.