Nyheter

Dyrare fjärrvärme höjer hyror

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2008

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga Bostads AB vill höja hyrorna med 4,46 procent från och med januari 2009. Anledningen är ökade kostnader för bolaget.

– Det är en kraftig höjning om de tar ut hela, säger Roland Peterson, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Enligt Hyresgästföreningen innebär höjningen cirka 270 kronor per månad för en snittlägenhet på 64 kvadratmeter. Höjningen är högre än de senaste två åren. Men bostadsbolagets vd Jonas Everbrand menar att hyran påverkas av allmänna kostnadsökningar som el, värme, vatten och sophämtning.

– Vi ser att både elpriser och vattenpriser rasar i höjden, säger han.

MÖJLIGHET PRUTA

Den 11 november kommer bolaget att förhandla med Hyresgästföreningens Roland Peterson:

– Jag förutsätter att vi får möjlighet att pruta på procenten. Det är alltid så att det finns en osäkerhet i budgeten när den presenteras, men vi tror att det går att göra andra bedömningar på vissa kostnader.

Vilka kan det handla om?

– Det vill jag inte gå in på innan förhandlingen.

VÄRMETAXA ÖKAR

Fjärrvärme är under konstant utbyggnad i kommunen och Jonas Everbrand tror att den kan påverka både positivt och negativt.

– På vissa håll har vi inte hunnit köra fjärrvärmen ett helt år, men den leder förmodligen till en bättre effektivitet. Däremot ökar taxan rejält nästa år så vi får se vad det får för effekter, säger han.

Jonas Everbrand förstår att hyreshöjningen kan uppröra de boende:

– Vi ska försöka göra så att vi hamnar på ett så bra läge som möjligt. Men mycket av det här är också sådant vi inte själva kan påverka, exempelvis räntemarknaden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.