Nyheter

Dyker ner för att kolla upp bron

Nyheter • Publicerad 4 maj 2011

MÖLLSTORP

Två grader i luften. Fem grader i vattnet. Och vindar upp emot 18 sekundmeter. Det senaste nio dagarna har varit tuffa för de fyra dykare som gjort undervattensinspektioner på Ölandsbron.

– Under alla år som jag gjort de här inspektionerna har vi aldrig haft så många blåsdagar i följd som nu, säger Olle Hübinette på Hübinette Dykentreprenad, som utför inspektionen.

SMÅ SKADOR

Under nio dagar har de fyra dykarna utgått från Möllstorp. Men arbetet har varit kämpigt.

– Vi har inte haft en enda dag då det varit riktigt bra väder. Men vi ska tillbaka före midsommar och hoppas att det går bättre då, säger Olle Hübinette som valde att avbryta arbetet tidigare än beräknat på onsdagen.

Trots svårigheterna har dykarna ändå hunnit inspektera 30 av brons pelare.

– Vi kollar hela konstruktionen. Från botten där erosionsskydden finns, till cirka två meter ovanför vattenytan, säger Olle Hübinette.

Senast företaget undersökte bron var 2005.

– En sådan här undervattensinspektion görs normalt vart sjätte år, men ibland väljer man att kolla vart tredje år om man anser att det är nödvändigt.

Genom att inspektera, filma och mäta får dykarna en uppfattning av statusen på brons pelare. Den här gången har de enbart upptäckt mindre skador i form av ”vittring i skvalpen”, som Olle Hübinette kallar det. Det handlar om det område där vattenytan nöter på pelaren.

– När vattnet fryser och tinar för att sedan frysa igen, fryser också små betongkorn sönder. Men det har inte skett i någon stor omfattning.

När dykarna gjort sin bedömning förs all information in i en nationell databas, som Trafikverket kan ha stöd av när pengar ska fördelas på olika reparationer.

HÄLFTEN INSPEKTION

Företaget Hübinette Dykentreprenad är baserat i Hudiksvall, men har hela Sverige som arbetsplats. Ungefär hälften av deras uppdrag består av att inspektera broar, hamnar, sjöledningar och fartyg. Andra hälften handlar om rena byggarbeten, då de bland annat gjuter bropelare och lägger ner sjöledningar.

Sedan början av 1990-talet har företaget gjort regelbundna inspektioner av Ölandsbron.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.