Annons
Nyheter

Dubbelmordet - ett år senare

Nyheter • Publicerad 30 augusti 2007

BYXELKROK

Ett år efter dubbelmordet i Byxelkrok finns obehaget och rädslan kvar hos många i ortsbefolkningen.

Annons

– Hur det än är så går en mördare lös, en person som gjort något bestialiskt, säger en ortsbo.

När kammaråklagare Gunilla Öhlin timmarna efter tingsrättens friande dom mot 49-åringen som misstänktes för det brutala dubbelmordet i Byxelkrok förklarade varför hon åtalat, trots avsaknad av starka  bevis,  pekade hon bland annat på ortsbefolkningens fruktan och oro.

– Det var väldigt, väldigt viktigt att ge offentlighet åt utredningen, att lägga alla korten på bordet. Det har brunnit mycket på norra Öland och som jag förstått det finns det en stor oro hos allmänheten. Folk låser om sig, vilket de inte har gjort tidigare.

RÄDSLAN LEVER KVAR

– Dagarna efter den åtalade släpptes ur häktet fick jag många samtal från vänner och anhöriga till det mördade paret och de som ringde mådde inte bra. Hur de mår idag kan jag inte uttala mig, berättade Gunilla Öhlin.

Tolv månader efter morden lever rädslan kvar.

– Folk mår inte bra. Jag vet äldre som låser om sig dag som natt, folk som springer upp mitt i natten när de hör ljud utanför, säger en ortsbo.

Morden och det faktum att en mördare går lös kommer att påverka den här generationen för alltid, tror samma ortsbo.

INGEN PRATAR OM DET

– Många undrar också över polisens arbete, gör polisen någonting eller skiter man i det? Och varför satte polisen inte in 100 procent direkt, nu gick det en vecka innan de insåg att det var mord. Flera häruppe anser att polisen totalt har misslyckats.

Annons

Andra personer på norra Öland Ölandsbladet talat med berättar om tystnad.

– Det är jättetyst, ingen säger någonting längre om det som hände. Men obehagskänslorna finns kvar bakom kulisserna och det är klart att folk funderar. Möjligen undviker man ämnet eftersom det är så obehagligt.

Samtidigt lever den friade 49-åringen kvar på orten.

– Och var det inte han så var det någon annan med koppling till bygden, så självklart känner många en stor olust.

”SÅREN LÄKER ALDRIG”

Såren kommer, och ska aldrig, läka anser ortsbon.

– Den 31 augusti 2006 och det hemska som hände då får aldrig falla i glömska.

MICHAEL STÅHL

Fotnot:Ölandsbladet har vid flera tillfällen erbjudit den friade 49-åringen att kommentera misstankarna och åtalet, men han har avböjt.

Läs merom dubbelmordet i Ölandsbladet lördag och på morgondagens ÖB-webb.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons