Annons
Nyheter

Druvorna i Beteby mognar fint

Nyheter • Publicerad 21 augusti 2007

BETEBY

– Det ser bra ut i år, den fina försommaren gjorde att många druvanlag bildades. Får vi lite sol nu framöver blir det perfekt, säger Eva Gustafsson på Håks gård i Beteby.

Annons

Den i övrigt regniga och solfattiga sommaren tycks inte ha lyckats sätta några käppar i hjulet för en bra vinskörd i oktober.

Eva Gustafsson har sysslat med vinodling i sex år. Av de kunskaper hon idag besitter i ämnet är det mesta empiriskt inhämtat.

– Jag har lärt mig efterhand hur man bäst sköter odlingen. Dels av mina egna erfarenheter, men också genom kurser, studiebesök på andra vingårdar och genom Svenska vinodlarföreningen, säger Eva Gustafsson.

GODA FÖRUTSÄTTNINGAR

Håks gård är en av tre öländska vingårdar. De två andra finns i Wannborga och Västra Sörby. Eva Gustafsson ser det dock som mycket möjligt att antalet gårdar på ön med kommersiell vinodling kommer att öka i antal framöver.

– Öland har många soltimmar och en kalkrik jord, vilket vinplantorna trivs i. Med svenska förhållanden mätt är Öland en gynnsam plats för vinodling, säger Eva Gustavsson.

Just Beteby är enligt Eva Gustafsson en mycket lyckad plats för en vinodling. Till exempel gör den omedelbara närheten till Kalmarsund att plantorna löper en mindre risk för frostskador. Frost sent på våren eller tidigt på hösten kan annars ställa till stora besvär vid vinodling på våra breddgrader.

– Forskning pågår vid bland annat Svenska Lantbruksuniversitetet att odla fram druvsorter som är bättre anpassade till vårt klimat, säger Eva Gustafsson.

FÖRLÖPER SOM DET SKALL

På Håks gård finns för närvarande ungefär 300 vinstockar, av bland annat sorterna Leon Millot, Reisensteiner och Rondo. Rondodruvorna håller i dagarna på att skifta färg från grönt till blått, ett tecken på att mognadsprocessen löper på som den ska. Under mognaden omvandlas syran i druvorna till socker. När skördetiden närmar sig mäts sockerhalten kontinuerligt för att veta när det är exakt rätt tid att skörda.

Annons

– Det gäller att hitta rätt balans mellan syra och socker för att åstadkomma den karaktär man vill att det färdiga vinet skall ha, säger Eva Gustafsson.

När druvorna mognat är det dock risk att det kommer objudna gäster till vingården.

– Fåglarna brukar bli intresserade av att komma och äta när druvorna är rika på socker, så då spänner vi ett nät över odlingen, säger Eva Gustafsson.

SLÄPPER INGA DÅLIGA VINER

I två år på raken har man på Håks gård tagit fram viner som finns i Systembolagets beställningssortiment. Vinet kallar man Under Ölands sol. I maj i år släpptes ett rött vin av årgång 2005. När årets skörd kommer att kunna köpas över Systembolagsdisken vet Eva Gustafsson ännu inte. Hon är mycket noggrann med att den färdiga produkten skall vara tillräckligt bra innan hon släpper i väg den.

– Det är väldigt viktigt att de viner vi släpper ifrån oss håller tillräcklig hög kvalitet, för att trovärdigheten för oss och svensk vinproduktion som helhet ska kunna bibehållas, säger Eva Gustafsson.

Produktionen av vinet sker ännu så länge på en vingård i Flen, men långt gångna planer finns att starta egen vintillverkning i Beteby.

– Ett vineri kommer det att bli här på gården så småningom, exakt när det blir vet jag inte, säger Eva Gustafsson.

FÅR INTE SÄLJA PÅ GÅRDEN

På Håks gård tar man ofta emot besök av människor som är nyfikna på vinodlingen. Dock är det inte möjligt för besökarna att köpa med sig en flaska vin hem, eftersom den rigorösa svenska alkohollagstiftningen hindrar gårdsförsäljning av vin.

– Det är tråkigt att vi inte får sälja våra viner direkt till besökarna, men vi arbetar för att det skall bli ändring på det, säger Eva Gustafsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons