Annons
Nyheter

Drottningens gåva till kungen

Nyheter • Publicerad 1 maj 2006

En ståtlig entrégrind i svartlackerat stål med fyra ”stolpar”, krönt av en båge med kungens monogram.Det är drottning Silvias 60-årspresent till sin make, och på själva födelsedagen monterades den vid Sollidens entré.

Grindarrangemanget påminner en del om grinden på alvaret, genom vilken både Drottning Victoria och Gustaf V passerade när de anlände till Solliden.

Annons

Och den har också varit förebild för slottsfogden och stadsarkitekten Leo Eriksson som står bakom ritningarna.

Till skillnad mot grinden på alvaret är den här utförd helt i massiv stål av Karlssons Mekaniska verkstad i Borgholm, som arbetat med det här uppdraget i över en månad. Därefter har en lackeringsfirma i Kalmar sprutat den med svartlack på epoxygrund, som gör att den blir beständig i åtskilliga år. Arrangemanget har också fyra gjutna fundament som utförts av Jonas Andersson Bygg i Borgholm.

I hällande regn sattes grind och stolpar på plats av Kjell Jonasson på Sollidens Slottsförvaltning med hjälp av kungens egen traktorgrävare. Och det visade sig att mekaniska verkstadens folk hade gjort ett gediget jobb, passformen var perfekt.

Riktigt komplett blir inte grinden förrän i slutet av veckan då grinden komer att krönas av en båge under vilken kungens spegelmonogram med en diameter på 1,4 meter ska hänga.

Det kan i sammanhanget noteras att grinden egentligen var drottningens present till kungen på hans 50-årsdag, då Leo Eriksson gjorde det första utkastet. Av olika anledningar har man inte kommit till skott, bland annat beroende på kungens förvärv av Kaffetorpet. Och under tiden har Leo reviderat de första skisserna.

Men jubilaren har varit ovetande om vad som nu pågått vid Sollidens entré och på födelsedagens morgon fick han ett mail med bilder som visar presenten på sin plats.

På Solliden vajade förstås den tretungade flaggan och inne på Kaffetorpet kunde man skriva sina gratulationer på ett jättestort vykort. Mängder av folk tog tillfället i akt och här fanns också gratulationsramsor från flera barn.

Och Sollidentårtorna hade en strykande åtgång.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons