Nyheter

Drogfri avslutning igen

Nyheter • Publicerad 2 juni 2010

BORGHOLM

På programmet för fjärde året i följd:

– En rolig sommarfest och en bra skolavslutning utan droger, säger Linn Björkman, fritidsledare på Kronan i Borgholm.

Skolavslutningen närmar sig. Snabbt.

Och för några år sedan var högstadiets entré till sommarlovet synonymt med alkoholdränkta fester på Sinus, en tradition bland ungdomarna som numera är passé.

– De drogfria skolavslutningarna samverkansgruppen arrangerar har tagit rätt mycket udden av ”Supa-på-Sinus-mentaliteten”. Ur vår synpunkt är det, för att citera min chef Magnus Areskog, mycket positivt, säger polisman Thomas Lönnqvist.

UTE OCH INNE

Efter arenor som Smedjan i Köpingsvik, Sjöstugan och Harrys flyttar den drogfria festen nu till fritidsgården Kronan med omgivning.

– Tanken är att öppna upp mot baksidan och ha ett avspärrat område där ute och vid regn kan vi vara inne. Det är en bra lokal med kök, scen och musikanläggning, säger Mitte Skoglund, fritidsledare på Slottsskolan.

Festen, där deltagarna måste blåsa grönt för att komma in, lockar vanligtvis dryga hundratalet ungdomar.

– Vi brukar nå hälften av högstadieungdomarna och arrangemanget har fungerat riktigt bra, fortsätter Mitte och räcker över programmet för kvällen den 17 juni.

FINA PRISER

Där märks bland annat sumobrottning i omfångsrika dräkter, seagway (ni som såg Johan Reborg fara runt på en sådan i tv-succén Solsidan vet), bungyrun (löpning med rekyleffekt!), backklättring samt livemusik med elever från Slottsskolan och Ubbes band.

Och givetvis den smått berömda utlottningen där högvinsten häpnar. Vid förra årets skolavslutning kunde en lycklig vinnare knalla hem med en platt-tv.

– Även i år har vi tack vare våra sponsorer, handlarna i Borgholm samt Smålands Idrottsförbud, fina priser. Det är allt från små vinster till en större teknisk vinst, ler Mitte hemlighetsfullt.

VUXNA

Samtidigt sänds en vädjan ut, de ”privata” festerna där spriten flödar finns kvar och bör begränsas i möjligaste mån.

– Vi vill uppmana föräldrar och andra vuxna att anstränga sig lite extra och inte göra det lätt för ungdomarna, man behöver ju inte släppa huset fritt för fest och någonstans kommer alkoholen ifrån, resonerar fältsekreterare Anette Axelsson.

De vuxna kan också göra sitt vid Kronan.

– Alla vuxna är välkomna. Skriv det med stora bokstäver, manar Mitte Skoglund.

Tio personer från kommunens sida är i tjänst under skolavslutningsfesten på Kronan medan polisen enligt planeringen ska ha två patruller i arbete denna torsdagskväll.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.