Nyheter

Dramatiskt när ovädret drabbade Öland

Nyheter • Publicerad 26 juli 2010

ÖLAND

Räddningstjänsten hade fullt upp när ovädret drog in över Öland i helgen. De höga vindbyarna och det massiva regnet som föll skapade stora bekymmer för allmänheten.

Ölands södra udde fick under lördagen 69 millimeter regn vilket är mer än det kommer under en hel månad normalt sett och vindbyarna nådde nästan storm.

De höga vindbyarna på lördagskvällen gjorde att Ölandsbron fick stängas en stund för den tyngre trafiken.

Badbryggan i Äleklinta drabbades även den av blåsten. Den bröts sönder av de höga vågorna under lördagskvällen.

– Det blåste på rätt rejält och när vi var där första gången stod den yttersta delen av bryggan rakt upp. När vi kom tillbaka en timme senare låg en av stegarna som tillhörde den delen cirka tio till femton meter söder om bryggan i vågdalarna. Trädelen höll på att brytas sönder av vågorna borta vid den gamla fiskehamnen, berättar Fredrik Alvarmo som blev vittne till förödelsen.

Ett träd föll över en bil i Björnhovda utanför Färjestaden under lördagskvällen men turen var framme och ingen skadades.

Åkerbohemmet i Löttorp drabbades av översvämning i källaren och räddningstjänsten fick åka dit med pump vilket de var sysselsatta med en bra bit in på kvällen.

EL-AVBROTT

Regnet och blåsten orsakade även el-avbrott för cirka 1 000 hushåll runt omkring ön. Det skapade stora bekymmer för bland annat Lammet och grisen som skulle ha 370 gäster på den sena sittningen. El-avbrottet slog ut köket, belysningen och deras bokningssystem.

– Alla nummer till gästerna finns i vårt bokningssystem som självklart är kopplat till våra datorer. Därför kunde vi inte meddela alla och de fick sig en tråkig överraskning när de kom hit, säger Mattias Richert, VD för Lammet och grisen.

– Deras första spontana reaktion var självklart ilska och besvikelse men i efterhand förstår de att det inte är något vi kan ansvara för, fortsätter han.

Även förra veckan fick de ställa in en sittning och då var det 80 personer som hade beställt bord.

– Det här kostar oss väldigt mycket men det värsta är att möta alla de besvikna gästerna. Det här är höjdpunkten på semestern för många och det är inget man ska ta lätt på. Det här måste kunna undvikas i framtiden genom att dra dubbla linjer eller gräva ner ledningarna, förklarar han.

KORTSLUTNING

Det var strömavbrott i Böda, Löttorp, Stenåsa, Hulterstad, Mörbylånga och Köpingsvik.

Avbrottet i Böda, som Lammet och grisen är kopplat till, berodde på att ett träd hade blåst omkull över el-ledningarna.

I Köpingsvik hade en säkring slagits ut men resten av strömavbrotten berodde på förra helgens åskväder.

– När det sker ett blixtnedslag i närheten av ledningarna kan porslinsisolatorerna spricka. I vissa fall kanske de bara spricker några millimeter och blir då väldigt svårupptäckta. Just när de har spruckit är de väldigt varma och vattnet dunstar bort.

– När det kommer regn en vecka senare har de svalnat. Då letar sig vattnet in i de här sprickorna och det blir kortslutning, förklarar de på E-ons driftinformation.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.