Annons
Nyheter

Dom i uppmärksammat mål: Kändisadvokaten hjälpte inte

Nyheter • Publicerad 16 november 2007

BORGHOLM

Överklagande och anlitad kändisadvokat i form av Leif Silbersky hjälpte inte – kvinnan, med medborgarskap i Kanada och Pakistan, döms att betala ett större skadestånd till sin före detta man efter att ha slagit sönder dennes lägenhet.

Annons

– Äntligen, jag har fått upprättelse, säger lägenhetsägaren och borgholmsprofilen Naseer Ahmad.

– Att man kan grisa ner så! Rubriceringen är grov skadegörelse, lägenheten är förstörd, förklarade polischefen Kai Lindelöf efter att ha synat en vandaliserad lägenhet i centrala Borgholm där kakel slagits sönder, fönster limmats igen och vitvaror stulits. Diskmaskinen hade slitits bort från vattenkopplingen, vilket resulterade i omfattande vattenskador i flera lägenheter i fastigheten.

VITVAROR I HEMGIFT?

Händelsen ägde rum i mars månad 2005 och har nu fått sin rättsliga epilog. I en dom av Göta Hovrätt anses en kvinna med dubbla medborgarskap, Pakistan och Kanada, som skyldig till skadegörelsen. Kvinnan och fastighetsägaren Naseer Ahmad låg vid tillfället i skilsmässa och kvinnan bodde ensam i lägenheten. I såväl tingsrätt som hovrätt nekade kvinnan till skadegörelsen, däremot ansåg hon sig ha rätt till vitvarorna med hänvisning till regler från Pakistan.

– Vid en skilsmässa gäller i Pakistan den regeln att kvinnan får tillbaka hemgiften och presenter från egna släktingar, hävdade hon i hovrätten.

Hemgiften bestod av 30 000 kronor, vilket påstods ha använts till inköp av vitvaror. Detta förnekades ivrigt av Naseer Ahmad.

– Jag har inte fått ett öre, förklarade han inför hovrätten.

I domen sägs att Naseer Ahmad nekades ersättning från försäkringsbolaget, eftersom lägenheten inte hade varit utsatt för inbrott.

”JAG ÄR JÄTTENÖJD”

Hovrättens bedömning följer helt och hållet tingsrättens. Kvinnan ska således dömas för att hon ensam eller tillsammans med annan begått skadegörelse. Inte heller i fråga om påföljd gör hovrätten någon annan bedömning än den tingsrätten har gjort. Via mobil från utlandet förklarar sig Naseer Ahmad nöjd med hovrättens dom.

Annons

– Jag är jättenöjd! Äntligen, jag har fått upprättelse, jublar han för att sekunden efter fara ut i en svavelsosande redogörelse om motpartens uselhet (inklusive dennes vittnen samt anlitade advokat Leif Silbersky).

– De har ljugit hela tiden, allt är påhittat, avslutar han harangen med.

Men skadeståndet sänktes från drygt 72 000 kronor till 62 676 kronor, varför?

– Jag vet inte, det var någonting advokaterna kom överens om. Men jag var ute efter att få rätt, inte pengarna. Och nu har jag fått rätt.

I tingsrätten stod staten för kvinnans advokatkostnader. Till hovrätten bytte hon ombud till kändisadvokaten Leif Silbersky – utan större nytta. Förutom skadeståndet till Naseer Ahmad ska kvinnan själv stå för advokatkostnaden. ”Med den utgång målet fått i ansvarsdelen är NN inte berättigad till ersättning av allmänna medel för rättegångskostnader i hovrätten”, slår Göta Hovrätt med säte i Jönköping fast.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons