Annons
Nyheter

Doldis kliver fram i rampljuset

Nyheter • Publicerad 1 december 2007

MÖRBYLÅNGA

Han kommer från Ö-vik och håller alltså på Modo, kör Vespa så ofta han kan och däremellan en Honda, modell glidare. Politiskt aktiv blev han under Fälldin-eran med siktet inställt på en riksdagsplats. Den politiska karriären avbröts dock av journalistik(!). Men nu tar han, Claes Brolinson, nya politiska tag som Mörbylångas nye ordförande för socialnämnden.

Annons

När Ölandsbladet kunde avslöja att Claes Brolinson skulle efterträda Göran Backrot (c)som ordförande för kommunens tyngsta nämnd, socialnämnden, löd standardfrågan: ”Klas? Vem?”Jo, man kan inte påstå att Claes Brolinson hållit sig i kommunens politiska rampljus precis. Och det är kanske inte så lätt att göra politiska utspel som ersättare i tekniska nämnden. Men vi försöker ta det från början. Alltså, vem är Claes Brolinson? Varför är han centerpartist? Och hur kan man hålla på Modo (när det finns Leksand...).

– Jag är född i Örnsköldsvik för sex decennier sedan. Och är man född i Ö-vik håller man på Modo. Så är det bara.

Claes är alltså född någonstans i närheten av polcirkeln, men den politiska skolningen skedde i Upplands Väsby där Claes genomlevde sina ungdomsår.

– Jag var starkt politiskt aktiv i början av 1970-talet. Och just centern hade ett enormt drag efter vid och efter valet 1973, där Torbjörn Fälldin var den store giganten. Det var främst miljöfrågorna som engagerade mig, och där ingick också kärnkraftsfrågan.

När det gäller kärnkraftens vara eller icke vara har för övrigt Claes Brolinson gjort en helomvändning under senare år.

– Jo, jag har ändrat mig. Vi lär nog vara tvungna att leva ett tag till med kärnkraft om samhället ska kunna fungera.

REDO FÖR RIKSDAG

Den politiska vägen var utstakad för den unge herr Brolinson, som hade mängder med uppdrag i kommunen.

– Höjdpunkten var väl när jag blev bjuden på lunch av det legendariska landstingsrådet Knut Nilsson (c) i Stockholm. Jag var tydligen en påläggskalv som man planerade att fösa in i riksdagen. Och Knut Nilsson skulle lägga upp programmet så att allt skulle gå enligt ritningarna.

Men så blev det inte.

Annons

– Nej, jag hade bestämt mig för att bli journalist och jag hade redan fått ett vick på Svenska Dagbladet. Så jag hoppade av. Det går naturligtvis inte att vara journalist och politiker på samma gång.

Den journalistiska karriären tog fart med bland annat sex år på Radio Västernorrland.

BRANDSKYDD

Men Radio Västernorrland – det är långt från Öland.

– Min Öländska historia började annars väldigt tidigt. Redan 1955 var jag på Öland för första gången. Min föräldrar hade börjat kolla efter sommarhus och jag var förstås tvungen att följa med. Det var skittråkigt.

Letandet efter en lämplig sommarstuga resulterade i att föräldrarna köpte skomakare Gustav Wilsons hus i Slagerstad 1966.

– Då pappa gick bort för 20 år sedan fick jag överta huset och 2002 flyttade vi ner permanent.

”Vi” är i det här sammanhanget Claes med fru Sonja, som för övrigt basar för rättsenheten på socialförvaltningen i Kalmar. Vi har redan varit inne på det här med den civila yrkeskarriären. De flesta som vet någonting om Claes Brolinson känner till att han numera sysslar med ”någonting som har med brandskydd att göra”. Och det är alldeles riktigt.

– Jo, jag jobbar med just brandskydd. Men jag är ’min egen’ även om jag arbetar för ett speciellt företag i branschen.

Jobbet med brandsläckare och vad det nu kan vara kommer inte att krocka med ordförandeskapet i socialnämnden.

Annons

– Nej, jag kan jobba hur lite, eller hur mycket, jag vill. Så där blir det inga problem. Tiden kommer att räcka till.

VANSINNIG

Claes Brolinson känner sig inte ett dugg främmande för att tampas med frågor som rör just socialförvaltningen.

– Jag har funderat mycket över hur det står till i Sverige och världen. Varför det ser ut som det gör. Varför många äldre är ensamma och varför folk sparkar ner varandra på gator och torg. Så när jag blev tillfrågad behövde jag inte lång betänketid.

Nu inbillar sig inte Claes Brolinson att han kommer att förändra vare sig nationen eller världen.

– Men det jag kan göra ordförande i nämnden är i alla fall att försöka påverka min lilla del av världen.

Du är annars ganska anonym. Ingen känner dig. Ingen vet vad du går för.

– Det är bara bra. Och jag har heller inga bindningar till någon.

Socialnämndens problem brukar kunna uttryckas i tre ord: brist på pengar. Och Claes Brolinson håller med om att det ”alltid är tjafs om pengar”.

– Men nämnden har varit underfinansierad i många år.

Annons

Så din stora uppgift blir att...

– Hitta bra rationella lösningar, minska kostnader men ändå hålla en bra kvalitet på vår verksamhet.

Hört förut? Någon? Nå, undrens tid kanske inte är förbi. En sak är däremot glasklar. Socialnämnden/förvaltningen har fått några JO-påpekanden och anmälningar på sig under senare tid. Och det accepterar den nye ordföranden inte.

– Det får inte upprepas. Jag blir vansinnig om det dyker upp en JO-anmälan till.

HONDA

Denna lördag tillträder Claes Brolinson formellt sin tjänst. Och precis som andra politiker, alltifrån USA-presidenter till moderata statsministrar, hoppas han på 100 dagars inkörningsperiod.

– Men vissa saker vill jag genast se till att åstadkomma. Dit hör att om nämnden fattar ett beslut så ska det genomföras omedelbart. Tidigare har det varit lite segt på den punkten.

Någon omorganisation är dock inte aktuell.

– Nej, men däremot vill jag gärna att alla ska förstå att jag ser på socialen som ett slags bolag där jag är styrelseordförande och socialchefen (Agneta Thomsson, red.) vd.

Det ska således vara effektivt och strömlinjeformat med två arbetsutskottsmöten i månaden (i stället för som nu ett) och regelbundna avstämningar med enhetscheferna.

Annons

– Det ska gå som på räls, hoppas och tror Claes Brolinson.

Kommer allt att handla om socialen, eller vågar han uttala sig även i allmänpolitiska frågor?

– Självklart, kan jag ta ställning i andra frågor också.

Vi testar direkt:

Öland en kommun?

– Ekonomiskt en självklarhet. Men geografiskt och känslomässigt...nja, om 15-20 år kanske.

En sista ”det-visste-du-kanske-inte” om Claes Brolinson: Han är en galen tvåhjulingsfreak.

– Att glida omkring på min Vespa eller min Honda VTX 1300 är bland det bästa jag vet. Och nämndsledamöterna får nog vänja sig vid att jag susar in på mötena i mc-mundering, garvar han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons