Nyheter

Djurskyddet kritiserar Arla

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011

ÖLAND

Kor som inte kommer ut på bete får Djurskyddet Sverige att agera.

– Man kan inte marknadsföra bregottidyllen och sedan stänga in korna hela sommaren, säger Djurskyddets ordförande Sven Stenson.

Som Ölandsbladet tidigare berättat har sju lantbrukare i Borgholms kommun fått förelägganden från länsstyrelsen då de, helt eller delvis, inte släppte ut sina kor i somras. Ett lantbrukarpar riskerar dessutom åtal för brott mot djurskyddslagen.

Ölänningen Sven Stensson, högt uppsatt M-politiker i Mörbylånga kommun, polis samt förbundsordförande för Djurskyddet Sverige, gillar inte det han ser på hemmaplan.

– Tyvärr är jag inte förvånad, jag vet att det ser ut så här och jag känner till flera lantbrukare som rakt ut säger att ”jag skiter i att släppa ut korna, det är inte ekonomiskt lönsamt för mig att släppa ut dem”.

– Samma lantbrukare anser att betesgång-lagen var en present till Astrid Lindgren från Olof Palme för att hon skulle hålla tyst, säger Sven Stensson kritiskt.

BREGOTTIDYLL

Djurskyddet skjuter främst in sig på mjölkgiganten Arla vars tv-reklam i mångt och mycket handlar om till synes glada kor ute på grönbete. De sju fallen på Öland visar på en annan verklighet utan att Arla reagerat. Enligt Djurskyddet Sverige har Arla under hela denna period köpt mjölk från dessa ölandsproducenter.

– Man kan inte marknadsföra bregottidyllen och sedan stänga in korna hela sommaren. Arla jagar marknadsandelar och struntar i djuren, deras budskap till producenterna tycks vara ”gör hur ni vill”. Arla kan agera, men gör det inte, säger Sven Stensson.

FLERA FÖRDELAR

Nu kräver Djurskyddet Sverige att Arla ska ha egna kontroller, som komplement till Länsstyrelsens inspektioner.

– Det är dåligt av Arla att inte ta mer ansvar för produktionen. Det finns flera exempel på andra företag inom livsmedelsbranschen som själva säkerställer att djuren har det bra. Detta är inte bara ett svek mot kossorna, det är också att lura konsumenten. De som dricker ju mjölk tror ju att det ser ut så här, glada kor ute i det gröna.

Sven Stensson anser att korna självklart ska ut på bete, som lagen också säger.

– Jag har alltid tyckt att korna ska ut, korna får bättre hälsa och lever längre, det ger bättre mjölk och det öppna fina landskapet bibehålls.

FORTSÄTTA

I Arlas kvalitetsprogram ”Arlagården” utlovas att djurens grundläggande fysiologiska och beteendemässiga behov skall tillgodoses så att deras hälsa och välbefinnande främjas och att produktionen ska ske miljövänligt med respekt för naturen. Vidare utlovas kontrollbesök ungefär vart tredje år.

I en intervju i Smålandsnytt medgav Arlas medlemschef Åke Lundqvist att det inte är bra om Arla-bönder inte släpper ut korna.

Men:

– Det är ytterst få som inte följer beteslagstiftningen och därför anser jag att vi med stor trovärdighet kan fortsätta göra reklam för Bregott på det sätt vi gör i i dag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.