Annons
Nyheter

Djurrättsaktivister kritiserar ”nej” från Borgholms kommun

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2007

BORGHOLM

Djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen är kritiska till hur Borgholms kommun hanterar offentlighetsprincipen och JO-anmäler kommunen samt en djurskyddsinspektör.

Annons

– Vårt beslut är att inte lämna ut de handlingar Djurrättsalliansen begärt att få ta del av, säger Jan Erici, ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, och hänvisar till sekretesslagen.

Enligt Stockholmsbaserade Djurrättsalliansen JO-anmäls Borgholms kommun och en djurskyddsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen för att de inte lämnat ut offentliga handlingar, för att de inte lämnar information om besvärshänvisning och andra oklarheter om sekretessbeläggning av offentliga handlingar. Djurrättsalliansen arbetar enligt egen utsago ”mot alla former av djurförtryck” och utreder hur många pälsdjursfarmer det finns kvar i Sverige och hur djurskyddstillsynen av farmer fungerar. Därför begärde de ut information om Ramdala Pälsdjurgård utanför Borgholm.

För att få nej.

KAN SKADA

– Många människor är angelägna om att djur behandlas väl och att den offentliga djurskyddstillsynen fungerar tillfredsställande. Det finns därför ett stort allmänintresse i att resultaten från den offentliga djurskyddstillsynen görs tillgängliga för allmänheten. Att göra som Borgholms kommun och sekretessbelägga inspektionsprotokoll kan bara betyda att antingen gör inte djurskyddsinpektören sitt jobb eller så finns det något fruktansvärt att dölja, säger Daniel Nyberg, Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

Jan Erici, ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, försvarar inspektörens och nämndens beslut.

– Det där är en principfråga, om vi ska lämna ut handlingar utan vidare. Därför blev det också en fråga för nämnden och vårt beslut är att inte lämna ut handlingarna.

Varför?

– Vi stödjer oss mot skrivningen i sekretesslagen där det bland annat sägs att handlingar kan sekretessbeläggas om det kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs. Tillsynsrapporter kan innehålla uppgifter som rör affärsidéer och anläggningsutforming, svarar Jan Erici.

BEFRIELSE

Annons

Nämnden kan dock få fel i en rättslig prövning. Sekretess enligt det stycke nämnden hänvisar till gäller inte ”för uppgift i tillsynsverksamhet som bedrivs av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet, om intresset av allmän kännedom om förhållande som rör människors hälsa, miljön eller redligheten i handeln eller ett liknande allmänintresse har sådan vikt att uppgiften bör lämnas ut.”

Djurrättsalliansen säger sig vara en öppen djurrättsgrupp och stöder organisationen Djurens Befrielsefront, vars kännemärke är att bryta sig in i laboratorier, hönserier och pälsdjursfarmer för att ”befria” djuren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons