Annons
Nyheter

Dispens för etanolförsäljning

Nyheter • Publicerad 9 augusti 2007

BORGHOLM

P-O Krusell äger en bensinstation i Borgholm och ville få möjligheten att sälja det miljövänliga drivmedlet etanol, E85. Det visade sig att han behövde dispens - eftersom han inte säljer tillräckligt mycket bensin. Slutsatsen blir: ju mer bensin desto bättre – tvärs emot regeringens miljömål om minskat koldioxidutläpp.

Annons

Öland har sedan ett par månader fått sitt första tankställe som tillhandahåller miljövänligt bränsle, så kallat E85, etanol. Det är OKQ8 i Borgholm som har kämpat sig till det.

När ett tankställe säljer minst 2 miljoner liter bensin per år är det lag på att man också måste tillhandahålla etanol. För P-O Krusell fattades det 200 000 liter och därför var det långt ifrån enkelt att få investera i det miljövänliga drivmedlet, även om han själv ville. Dispens krävdes, vilket gjorde att installationen försenades. Men vid midsommartid var det ändå klart.

– Jag har nog sålt ungefär som förväntat, bortåt 8-900 liter per dag, säger P-O Krusell.

– Nu får vi se vad som händer när turisterna och sommargästerna försvinner. Men det finns folk på orten som tidigare har varit tvungna att åka till Kalmar och tanka och det behöver de inte nu.

Det blir inte särskilt mycket billigare för kunden att köra med etanol eftersom bilen drar mer bränsle, enligt P-O Krusell. Men miljöeffekten är stor.

– När miljöcheckerna tar slut får vi se om folk tänker på sin egen plånbok eller på miljön, säger han.

ETANOL PÅ NÄRA HÅLL

Andreas Hansson kommer från Stockholm men semestrar i Löttorp. Tidigare somrar har han tankat bilen med E85 i Kalmar för att kunna köra miljövänligt så långt som möjligt under sin sommarvistelse.

– Sen har jag fått vara miljöbov här på Öland, säger Andreas.

– Men det känns inte roligt att behöva köra på bensin, så jag blev jätteglad när jag upptäckte att jag kan tanka etanol i Borgholm.

Annons

Att det blir billigare att köra miljövänligt har Andreas räknat ut, åtminstone för egen del.

– Men jag skulle använda etanol oavsett, det gör ju skillnad för miljön.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons