Nyheter

Det våras för elmätaren

Nyheter • Publicerad 5 april 2006

BORGHOLM

Bråda tider råder för montör-styrkan på Borgholm Energi. Drygt 3 500 gamla elmätare med snurr ska bytas ut till moderna med blink, allt för säkrare elräkningar.– Fjärravläsning är bättre för kunden, därmed slipper han eller hon obehagliga överraskningar i form av oväntat höga elräkningar i efterhand, motiverar Magnus Jonsson på Borgholm Energi.

Glott förhäxat på den snurrande skivan i elmätaren vars snabba varv tömt din redan sinande plånbok?

Snart får du något annat att kallsvettigt fästa blicken på.

– Nu blinkar en lampa i stället, säger montören Tomas Ekberg efter att han och kollegan Peter Eriksson bytt ut en gammal mekanisk mätare mot en ny digital: en (1) gjord, 3 500 kvar.

Slutdatum är den 1 juli 2009.

– Då ska alla gamla el-mätare vara utbytta mot nya digitala. Vi har smugit igång arbetet och till månadsskiftet juni/juli ska mätare över 63 ampere vara utbytta, förklarar Magnus Petersson, mätaransvarig på Borgholm Energi.

Elverks- och energichefen Magnus Jonsson räknar ut att de fyra montörerna kommer att ha fullt upp fram till 2009.

– Det blir inte en enda dötid. Går allt som det ska hinner två montörer med tio mätare per dag.

Jobb går inte alltid som de ska, åtminstone inte direkt. I just detta arbete är problemet sommarstugor och mätare inomhus, folk är inte hemma när Borgholm Energi knackar på.

– Vi kan inte bryta strömmen utan att ha meddelat kunden. Men genom att gå ut i tidningen och lägga lappar i brevlådorna så kan vi nå de flesta, hoppas Tomas Ekberg.

– Av 3 500 elmätare är 1000 vid sommarstugor och det folket kan vara svårt att få tag på, konstaterar Magnus Petersson.

säker räkning

Moderniseringen är ett krav från statsmakten: framtidens elmätare ska fjärravläsas för snabb och säker fakturering. Tiden för avläsning en gång om året och beräknad förbrukning är därmed förbi, vilket ska vara till gagn för kunden.

– Du betalar för det du förbrukar, påpekar Magnus Petersson

– Månadsvis fjärravläsning är bättre för kunden, därmed slipper han eller hon obehagliga överraskningar i form av oväntat höga elräkningar i efterhand, inflikar Magnus Jonsson.

De som utför arbetet har enbart mötts av ”tummen upp”.

– Vi började i förra veckan och bytt ett 30-tal mätare och alla vi varit hos har varit positiva. Någon har väl undrat över den blinkande lampan, berättar Peter Eriksson efter att ha ”förseglat” elmätaren hos Mikael Olsson i Karlshöjd med sigill.

höga och låga

Denne, Mikael Olsson, är nöjd med nytillskottet i elskåpet.

– Fjärravläsning är bra. Man slipper få skyhöga räkningar. Eller för låga, konstaterar han belåtet.

De nya digitala elmätarna kostar cirka 1 200 kronor styck och även om Borgholm Energi förklarar att de investerar en miljon kronor per år fram till 2009 i nya mätare landar slutnotan i knät hos konsumenterna

– I slutänden är det vi konsumenter som betalar, bekräftar Magnus Petersson.

beprövad metod

Fjärravläsning kan enklast förklaras med att mätarställningen skickas via elnätet till en koncentrator som sitter vid den transformator som levererar strömmen i området. Koncentratorn samlar in och sparar mätarställningar från alla elmätarna som finns på respektive transformatorstation. Via GPRS skickas informationen från transformatorn till huvuddatorn på Borgholm Energi.

I vissa fall, anläggningar över 63 ampere, kan mätarställningen även avläsas timvis.

– Metoden fungerar, bedyrar Magnus Petersson. Vi har haft den på fjärrvärmenätet sedan 1996.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.