Nyheter

Det stora tältbråket i fortsätter

Nyheter • Publicerad 5 juni 2008

FÄRJESTADEN

Det stora tältbråket i Färjestaden fortsätter. Det tält som slagits upp på Beijers mark och är en så kallad outlet, har inte setts med blida ögon av Köpstaden som hävdar att tältet strider mot alla bestämmelser och att det dessutom ligger på Köpstadens arrenderade marker.

Redan i första vändan drog centrumledaren på Ölands Köpstad, Michael Friberg blankt, genom att låta en advokat kräva outlet-tältets omedelbara nedmontering. Tältet står dock kvar och köpcentrets advokat har nu siktat in sig på markägaren – Beijers.

Köpstaden kan visa upp ett gammalt arrendeavtal från förra seklet. Ett avtal som Beijers dock hävdar är passé sedan länge. Köpcentret har exempelvis inte betalt något arrende sedan många år tillbaka.

FÖRSKOTT

Men arrendelagstiftningen är knivig och svårgenomtränglig. Något som Köpstadens advokat, Sune Rattén, nu utnyttjar: ”Michael Friberg (centrumledare på Köpstaden, reds anm) har inte delgivits någon uppsägning av det omtvistade arrendeavtalet...”

Att man inte betalt något arrende spelar alltså mindre roll, hävdar advokat Rattén som hittat en passande passus i kontraktet: ”Enligt avtalet skall hyran faktureras kvartalsvis i förskott. Någon sådan fakturering har ej skett.”

Enligt advokat Rattén väntar Köstaden fortfarande (efter en Herrans massa år....) på att få en faktura och att man inte fått någon sådan ”innebär på intet sätt att avtalet upphört”.

SKADESTÅND

Kampen om mark och tält fortsätter således. Och Köpstaden kräver fortfarande (via sin advokat) att tältet omedelbums ska rivas. Om så inte sker blir det tal om skadestånd och andra otrevligheter. Och, som advokat Rattén påpekar i en skrivelse till Beijers: ”Redan nu har skadeståndsskyldigheten inträtt men begränsas denna så snart arrendeobjektet (alltså markplätten som tältet står på, reds anm) återbördas till arrendatorn.”

Fortsättning följer – förmodligen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.