Nyheter

”Det ska låta som kastanjefromage”

Nyheter • Publicerad 16 juli 2010

MÖRBYLÅNGA

Klassisk sång är en teknik som du kan öva på hela livet. I Mörbylånga lär sig eleverna grunderna för att sedan kunna bygga upp sitt eget röstinstrument. För fjärde året leder Maria Forsström sångakademin.

– Alla stavelser måste vara öppna. Man vill att det ska låta som kastanjefromage, säger Maria Forsström när hon instruerar eleven Niclas Åhman under de sista repetitionerna innan torsdagskvällens avslutningskonsert i Kastlösa kyrka.

OMTUMLANDE

Det var Mörbylångas kyrkomusiker Elisabet Helgesson-Palm som tog initiativet till sångakademin för fyra år sedan.

– Hon ville att den klassiska sången ska leva på Öland året runt. Och den möjligheten vill jag ge, säger Maria Forsström.

Hon är en frilansande sångerska och sångpedagog från Göteborg, som bland annat arbetat på Göteborgsoperan och Malmö musikteater.

För fjärde året tillbringar hon en vecka i Mörbylånga för att ta sig an lokala förmågor som vill utveckla sin klassiska sång. Rolf Johansson från Kastlösa är en av årets sex elever. Han har medverkat i Södra Ölands musikteater och länge lyssnat på klassisk musik. Men aldrig sjungit klassisk sång - tills för två år sedan.

– Det är stimulerande och omtumlande när Maria plockar fram sidor hos mig som jag inte visste att jag hade, säger Rolf Johansson som har svårt att välja bland sina favorit-tonsättare.

– Jag tycker mycket om Schumann, Brahms, Bach och Schubert.

SITT EGET INSTRUMENT

Under sångakademin arbetar Maria Forsström utifrån tanken att sångaren har en trefaldig roll.

– Du är instrumentbyggare, eftersom du bygger ditt eget instrument både muskulärt och via tekniken. Sedan är du själva instrumentet och dessutom musikern som ska spela på ditt instrument. Till skillnad från exempelvis en violinist som har fiolen utanför kroppen och håller i ett instrument som någon annan har byggt.

Eleverna lär sig från grunden hur de ska ta till sig tekniken och bygga sitt instrument.

– Tekniken innebär att du ska vara ett stabilt instrument som aldrig blir trött i rösten. Det handlar om att skala av så mycket som möjligt och optimera det som är kvar, säger Maria Forsström.

Sångakademin avslutades på torsdagen med en redovisningskonsert i Kastlösa kyrka. Då ställde sig bland annat Rolf Johansson på scenen och framförde Brahms Felteinsamkeit.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.