Nyheter

Det blir en ny högstadieskola

Nyheter • Publicerad 17 november 2009

FÄRJESTADEN

Frågan om en ny, kommunal högstadieskola i Färjestaden har nästan blivit en politisk tävlingsgren i Mörbylånga. Den moderate skolordföranden, Sven Stensson (M), har redan framfört att han vill se ett sådant bygge - motion kommer inom kort. På måndagen kom socialdemokraternas motion i ärendet.

Egentligen skulle Färjestadsborna styra och ställa som de vill i Mörbylånga kommun – även inom demokratisk fastlagda ramar. Med drygt 70 procent av kommunens befolkning i en ganska snäv cirkel runt Färjestaden borde krav och påpekanden från de södra kommundelarna drunkna i bruset från den reella huvudorten med omnejd.

Men med en representativ demokrati är det inte fullt lika lätt att leka storebror. Särskilt inte när partiernas ledamöter i den beslutande församlingen – fullmäktige – är ganska jämnt fördelade rent geografiskt.

Och något renodlat Färjestadsparti har inte bildats – ännu. Dessutom finns det få, om ens några, riktiga kravmaskiner i den norra kommundelen.

Men garanterat kommer vissa spörsmål att bli blytunga valfrågor med klar Färjestadsanknytning. Dit hör frågan om ett ny, kommunal högstadieskola i Färjestaden.

I lördagens Ölandsbladet (14 november) förde skolnämndens ordförande, Sven Stensson (M), fram tanken på ett nytt skolbygge, en 6 - 9-skola. På frågan om han trodde att ett nytt skolbygge det skulle bli en valfråga, behövdes inte många sekunder för eftertanke:

”Det är ganska sannolikt, för att inte säga helt säkert”, sa han om det.

Och självklart har han rätt.

Trycksvärtan hann knappt torka innan socialdemokraterna dundrade in med en motion i ärendet under titeln:

”Ett nytt högstadium i färjestaden en (s)jälvklarhet!”

– Det är hög tid igen. Och nu när vi såg att moderaterna vaknat så..., säger Michael Granstedt som tillsammans med partikollegan och ledamoten i skolnämnden, Anders Hedlund, undertecknat motionen.

De krav som socialdemokraterna för fram är att Mörbylånga kommun dels snabbutreder frågan, dels tydliggör vilka alternativ är det bästa för just etableringen av en högstadieskola.

Nu är det inte första gången som socialdemokraterna lyft upp en högstadieskola i Färjestaden på det politiks bordet.

– Vi gjort tidigare försök, men förlorat omröstningarna i fullmäktige.

Men den här gången ser det ut att bli en stabil majoritet, eller hur?

– Ja, nu när moderaterna också hoppat på tåget så...

Till skillnad från rikspolitiken ser det alltså ut som om moderater och socialdemokrater kan gå armkrok i en betydelsefull fråga. Men hur stor är enigheten inom partierna?

Michael Granstedt understryker att deras motion är ”personlig”.

– Det är ingen partimotion. Byggandet av en högstadieskola i Färjestaden är ett vallöfte från Färjestadens socialdemokrater.

Även inom moderaterna finns det fraktionsbildningar.

– Jo, så kan det vara, medger Sven Stensson men hävdar att frågan om ett högstadium i Färjestaden inte ska vara några problem med att förankra i partiet.

Michael Granstedt, som (förmodligen) har värre ”fraktionsbildningar” inom sitt parti – åtminstone i just den här frågan, tror sig ändå kunna få ett gediget stöd från partikamraterna var de än bor.

– Jag tycker vi har kommit ifrån ganska mycket av bypolitiken. Och nödvändigheten av ett kommunal högstadium i Färjestaden skriver nog de flesta under på.

Det mesta pekar alltså på att det blir en högstadieskola, eventuellt en 6 - 9 -skola, i Färjestaden inom en inte alltför avlägsen framtid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.