Nyheter

”Det blev något fel i hela processen” med Haga Park

Nyheter • Publicerad 3 augusti 2006

HAGA PARK

Försäljningen av Haga Parks badplats, eller rättare sagt försöket att sälja den, har väckt stora protester. Nu medger kommunchef Staffan Larsson att allt inte gått rätt till.

– Det blev något fel i hela processen, erkänner Staffan Larsson, som redan den 23 januari undertecknade köpekontraktet tillsammans med kommunalrådet Saga Sigvardsson (c).

Det formella beslutet att sälja till östgöten Mattias Johansson, som haft en glasskiosk vid badstranden och skött driften av området under de senaste åren, togs nämligen inte av kommunfullmäktige förrän ett halvår senare.

– Jag trodde inte att man kunde skriva på ett juridiskt bindande dokument förrän det formella beslutet fattats, säger den före detta socialdemokratiska kommunpolitikern Margaretha Lööf-Johanson, som överklagat försäljningen av badplatsen till länsrätten.

OGILTIG KONTRAKT

Affären ligger numera på is i väntan på att domstolen skall ta ställning till om en försäljning strider mot kommunallagen. Margaretha Lööf-Johanson anser dels att köpeskillingen på 200 000 kronor för 55 000 kvadratmeter attraktiv strandmark är alldeles för låg och dels att fler köpare borde fått tillfälle att bjuda på objektet.

Men frågan är om köpekontraktet någonsin varit giltigt med tanke på dess utformning. Enbart kommunchefens och kommunalrådets namnteckningar är knappast nog för att avyttra mark ägd av kommuninnevånarna, vilka företräds av kommunfullmäktige.

– Ja, vi borde nog skrivit in ett villkor om att kommunfullmäktiges godkännande krävdes, inser Staffan Larsson.

– Normalt sett gör vi inte så här, men vi ville snabba på affären och hade fått indikationer på att det fanns en politisk majoritet för en försäljning, förklarar han.

Samtidigt påpekar han att köpekontraktet i vart fall inte är aktuellt längre eftersom det har gått för lång tid sedan det skrevs under. Tanken var att Mattias Johansson skulle ha tillträde till området den 20 februari, i god tid innan säsongen.

BLEV ÖVERTALAD

2004 beslutade kultur- och fritidsnämnden att arbeta för att kommunens tretton badplatser om möjligt skulle drivas i privat regi.

– Badplatserna blir bättre med privata aktörer. En egenföretagare lägger ned mycket mer arbete än vad kommunen har möjlighet att göra, anser nämndens ordförande Christer Rosenkvist (fp).

Haga Park blev först ut, men redan i kommunstyrelsen stötte försäljningen på motstånd. Marina Gustavsson (s) och Jan Nilsson (fp) yrkade i stället på att området skulle arrenderas ut. Efter begäran om votering röstade en majoritet mot en försäljning, och kommunstyrelsen beslutade föreslå kommunfullmäktige att besluta att upprätta ett arrendeavtal på fem år, vilket dock Curt Ekvall (kd), Bo Hagström (m), Kent Ingvarsson (m) och Saga Sigvardsson reserverade sig mot.

I kommunfullmäktige vände det dock ännu en gång, efter att bland andra Birger Ramnebrink (kbö), som röstat mot en försäljning i kommunstyrelsen, plötsligt ändrat ståndpunkt.

– Jag fick så mycket argumentation och blev övertalad av bland andra Saga och Tommy Eliasson (s), berättar Ramnebrink.

I efterhand ångrar han att han inte stod på sig och lierade sig med Kjell E Johanson (v), den ende i kommunfullmäktige som reserverade sig mot en försäljning.

”HAR MISSKÖTTS”

– Den politiska ”enheten” är inte så kompakt som man vill göra sken av. Ärendet har misskötts från början till slut och man skall inte sälja ut kommunens tillgångar, det gäller att tänka långsiktigt.

Han köper inte argumentet att kommunens badplatser är en ekonomisk belastning, även om exempelvis Haga Park sägs kosta nästan 100 000 kronor om året att hålla efter.

– Man måste ta vissa utgifter för att få inkomster. Sådana här badplatser är en tillgång för kommunen.

Och Margaretha Lööf-Johanson, för övrigt gift med Kjell E, instämmer.

– Det här är inte vilken mark som helst. Det handlar om en av öns tyngsta näringar. Till Öland kommer folk för att bada. Beslutet att sälja ut våra badstränder är inte grundat på någon analys.

Men Staffan Larsson är fast besluten att få Haga Parks badplats såld.

– Vi kommer att fullfölja affären på ett eller annat sätt och upprätta ett nytt kontrakt. Dessutom måste vi kompensera Mattias för tiden som har gått, avslutar Staffan Larsson.

FOTNOT: Kommunalrådet Saga Sigvardsson gick ej att nå under onsdagen för en kommentar och köparen Mattias Johansson vill inte uttala sig i media.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.