Annons
Nyheter

Designelever med idéer för Södra Möckleby

Nyheter • Publicerad 24 april 2009

Vad skulle kunna göra att fler flyttar till Södra Möckleby? Och varför vill ingen bo på Alunvägen? Det är några av frågeställningarna som designelever från Ölands folkhögskola har arbetat med under veckan.

Genom att bo i Södra Möckleby och prata med grannar och andra bybor, har eleverna försökt bilda sig en uppfattning om byn.

Annons

Veckoprojektet har fått namnet ”Vision 2020” och ingår i ämnet tjänstedesign.

– Den här typen av design kan handla om stadsplanering och arkitektur. Egentligen all design där man ser till behov och målgrupp, förklarar eleven Ida Nilsson.

Temat på projektet har varit övergivna platser. Som inledning på veckan fick eleverna lyssna till en föreläsning med Ölandsbladets reporter Peter Boström, som skrivit en artikelserie på temat.

Från tisdag till fredag har eleverna tillbringat sin skoltid i Södra Möckleby. En by med ett minskande antal invånare och en äldre befolkning.

Eleverna har haft tillgång till en lägenhet på Alunvägen 1. Men ett flerbostadshus några nummer längre ner på vägen har varit deras utgångspunkt i projektarbetet. Lägenheterna på Alunvägen 20 är nämligen en av Ölands övergivna platser. Huset har stått tomt i snart femton år. Och i början av 1990-talet mördades en polsk kvinna här.

– Om man frågar någon i Södra Möckleby vad de vet om Alunvägen så säger alla att det var där det skedde ett mord, säger Louise Havedahl.

– Vi har andats in atmosfären och undersökt platsen. Försökt få oss en uppfattning om varför ingen vill bo på framför allt denna gata, säger Cristofer Blixt.

I sina samtal med bybor är det de boende som fått ge förslag på vad som skulle kunna ändras i Södra Möckleby, för att fler skulle vilja flytta hit.

Eleverna som Ölandsbladet pratar med är överens om att synen på Alunvägen och Södra Möckleby i stort måste ändras.

– Istället för att se mordet måste de få det till att se något bra i byn, säger Sandra Jonsson.

Annons

– Jag tror att det är viktigt att behålla det genuina i varje by. På Alunvägen, till exempel, ser ju fem huslängor likadana ut. Det är inte vad folk vill ha, här verkar man vilja bo i en unik miljö, säger Cristofer Blixt.

Han och de andra menar att det finns verksamheter som skulle kunna dra folk till byn, exempelvis Gårdsbryggeriet.

– Kommunen borde gå in och ge stöd till en engagerad person och främja entreprenörskap. Här finns en stark bruksanda som man bör utnyttja. Om man satsar på de som bor här så kan skola och affär finnas kvar, säger Ina Hjelte.

Några av elevernas förslag för utveckling:

• Gör så att folk får upp intresse för byns historia. Är järnvägen något att tänka på igen?

• Publicitet, kanske en välkomstskylt. Gör så att folk hajar till och tar en extra titt på vad de kör förbi.

• Lägenheterna som ändå står tomma kanske kan byggas om till något mer avsett för korttidsboende, i form av sommarstugor för uthyrning, eller tillhåll för flitiga fågelskådare?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons