Nyheter

Den rånade restaurangchefen nu själv häktad för misshandel

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2008

BYXELKROK/BORGHOLM

Den restaurangchef som skall ha bakbundits under pistolhot vid det påstådda rånet mot restaurang Marinan i Byxelkrok är häktad misstänkt för olaga hot, misshandel och olaga tvång. Han är även misstänkt för stöld av kassautrustning på Marinan.

Larmet till polisen på fredagskvällen gällde ”kraftigt bråk” på en adress i Borgholm.

– Vid 21-tiden fanns en polispatrull på plats och tog upp anmälan gällande misshandel och olaga hot, det ska ha funnits med en kniv i bilden. Han ska ha slagit och hotat den här kvinnan för att sedan stuckit sin väg, berättar polisman Thomas Lönnqvist.

Mannen greps strax efter midnatt.

– I sin bil på riksväg 136, han stoppades och greps och är nu häktad.

FLERA FRÅGETECKEN

Den häktade är identisk med den omskrivne restaurangchefen från det mystiska och även ifrågasatta rånet mot restaurang Marinan i Byxelkrok i slutet av augusti. Mannen, statslös med rötter i det forna Jugoslavien och i 35-årsåldern, ska då ha bakbundits av okända maskerade män och under pistolhot rånats på en stor summa pengar tillhörande restaurangen.

Rånet är omgärdat av frågetecken och ännu olöst trots envetet polisarbete. Utredarna av rånet granskar även förra veckans stöld på säsongsstängda och utarrenderade restaurang Marinan.

– Ägaren till fastigheten Marinan hade ett ärende till restaurangen och upptäckte då att kassautrustning försvunnit, någon hade klippt av sladdarna och burit iväg utrustningen. Det handlar om två kassa-apparater, tre handstationer och tre skrivare, leasad utrustning värd 130 000 kronor, berättar polisman Bo Johansson med tillägget:

– Alla lås var intakta, det fanns inga spår på inbrott.

ALBANSKA MAFFIAN

Svante Thörnqvist vid kriminalpolisen i Kalmar är med och utreder stöld som rån.

– Utredningarna har inte slagits ihop, men givetvis sneglar vi på båda samtidigt. När det gäller stölden har vi en misstänkt person som är häktad för annat brott, när det gäller rånet har vi ännu ingen misstänkt. Mer kan jag inte gå ut med idag.

Och den häktade är samme person som tidigare rånades på Marinan?

– Inget jag kan bekräfta.

Spaningsläget i rånet?

– Jag tycker att det tar steg framåt hela tiden.

Flera källor till Ölandsbladet bekräftar att den på onsdagen och på sannolika skäl häktade restaurangchefen är misstänkt och även hörd för stölden av kassautrustningen på Marinan. Under häktningsförhandlingen på polishuset i Kalmar nekade han till brott.

Mannens belastningsregister är omfattande, bland annat innehållande två längre på 2, 5 år respektive ett år för kvinnomisshandel. Enligt uppgift har den statslöse restaurangchefen vid upprepade tillfällen skrutit om påstådda kontakter med den albanska maffian i Sverige. Han har tidigare varit verksam på restauranger i Borgholm och på norra Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.