Den här granaten hade dödat dig
SANDBY
I mitten av 1990-talet slutade försvaret att använda Sandby skjutmål.
Nu ska marken återställas.
Kvar i marken finns 40 000 skarpa granater. Per hektar.
Mitt i badidyllen...
En sådan här, säger kapten Claes Karlsson och gräver fram en minigranat 55, hade om en engångsgrill ställts på den dödat personen i närheten.
För de många människor som genom åren badat och utövat annat sorts friluftsliv vid de vackra sjömarkerna är uppgifterna chockartade.
Här har vi haft strandfester där vi grillat korv, säger en yngre man från Sandby.
Att det runt omkring honom fanns 40 000 skarpa granater hade han aldrig trott.
ALLA EXPLOSIVA
Det handlar om det som på militärt språk kallas för oxar, oexploderade granater. De flesta saknar tändanordning, men samtliga innehåller explosiva ämnen.
Det betyder att granaten är ofarlig i jorden, samt till och med att trampa på. Om däremot granaten eller marken runt omkring värms upp av till exempel en engångsgrill kan det leda till katastrof.
En snabb förevisning av Claes Karlsson med personal ger en skrämmande bild av vad som skulle kunna ha hänt med de granater som hittills hittats under saneringsarbetet. Den här skulle tagit handflatan, den här hela handen och den här upp till armbågen. Och om du varit nära den här när den smällt hade du inte gjort mer.
14 MILJONER KRONOR
I snitt hittar vi fyra granater per kvadratmeter, beskriver Claes Karlsson, som arbetar för totalförsvaret SWEDEC.
Meter för meter jobbar nu 13 försvarsanställda med att lokalisera och ta bort alla granater. Redan i fjol påbörjades saneringsarbetet i vattnet och nästa år lär arbetet fortsätta på land.
Vi hade räknat med att vi skulle ha kommit längre, men det är så mycket att få bort, säger Claes Karlsson.
Arbetet går försiktigt till väga. Marken delas in i ett rutmeter och sedan stryker arbetarna grästopparna med en metalldetektor.
Det är ett kostsamt arbete. Att klara av bara ett hektar tar ungefär 300 timmar. Arbetskostnaden per timme är 1 000 kronor.
Hela Sandby skjutfält är 47 hektar...
Ungefär 14 miljoner kronor kronor totalt kommer det att kosta, säger Claes Karlsson.
Målet är att vara klart 2017, då går arrendet för försvarsmakten ut, fyller Patric Müller i, övningsfältschef F17.
Sandby skjutmål användes flitigt av F12 fram till plutonen lades ned 1980, därefter övergick skjutfältet i F17:s ägor, förutom under några år i slutet av 1990-talet då I 12 använde skjutfältet för hemvärnsutbildningar.